2014, Any Internacional de la Cristal·lografia. Qui s’anima amb un Cristal·loCat?

Posted on 25/06/2013 per

2


L’any 2011 va ser molt especial per a la Química. La celebració de l’Any Internacional de la Química va portar multitud de noves i interessants iniciatives, nascudes des de molts i diversos punts del planeta, per tal de promoure aquesta ciència i acostar-la a la societat, sempre amb un interès especial cap als estudiants de tots els nivells. Al nostre país, un grup de químics apassionats per aquesta ciència vàrem encetar, molt il·lusionats, aquest bloc. L’objectiu era clar  i, molt satisfets, podem recordar que es va complir. Així naixia CatQuímica.

Aquell emocionant AIQ2011, la cristal·lografia o més ben dit la “quasi cristal·lografia” també va tenir el seu paper destacat. El 5 d’octubre s’anunciava que el Premi Nobel de Química 2011 seria atorgat a Daniel Shechtman pel descobriment dels quasicristalls, i en vàrem parlar al bloc CatQuímica. Enguany la cristal·lografia torna a ser notícia ja que s’ha anunciat que el 2014 serà l’Any Internacional de la Cristal·lografia (AICr 2014; IYCr2014, en anglès).

iyc2014_logo

Crystals – familiar to all in gemstones, glittering snowflakes or grains of salt – are everywhere in nature. The study of their inner structure and properties gives us our deepest insights into the arrangement of atoms in the solid state – insights that advance the sciences of chemistry, solid-state physics and, perhaps surprisingly, biology and medicine. A century has passed since crystals first yielded their secrets to X-rays. In that time, crystallography has become the very core of structural science, showing us the structure of DNA, allowing us to understand and fabricate computer memories, showing us how proteins are created in cells, and helping us to design powerful new materials and drugs.

That is why in July 2012, following a proposal from Morocco, the General Assembly of the United Nations adopted the resolution that 2014 should be the International Year of Crystallography, 100 years since the award of the Nobel Prize for the discovery of X-ray diffraction by crystals.

This website will provide an opportunity for organizations worldwide to coordinate their activities and initiatives.

From http://www.iycr2014.org/

iyc2014_poster

Bonic pòster que trobem al web http://www.iycr2014.org/ amb una espectacular foto feta a l’impressionant cova de Naica.

Des de l’equip editor de Catquímica animem als cristal·lògrafs (de professió, estudis o passió) del país a obrir un bloc (CatCristall, CristallCat o Cristal·loCat, potser?) per tal de destacar les novetats, recerca i quotidianitat d’aquesta apassionant ciència, a la xarxa i en català. Des de CatQuímica us donaríem tot el suport i ajuda necessària.

Ànims!

Posted in: Notícies