Breu elogi de la Química

Posted on 26/03/2011 per

0


El número 1 de la revista Anales de Química de la Real Sociedad Española de Química de l’any 2011, com no podia ser d’altra manera, està dedicat a la celebració de l’Any Internacional de la Química. Hi ha articles molt interessants en els que es fa un repàs del present, passat i futur de la Química i que són molt recomanables. M’ha cridat l’atenció un paràgraf de l’article titulat “Los retos de nuestra sociedad en el siglo XXI: una breve reflexión desde el ámbito de la Química” del Prof. José Barluenga, una de les figures més importants de la Química Espanyola actual.

La Química no té la reputació que mereix

La Química no té la reputació que mereix

Al final de l’article l’autor llista les conclusions sobre la Química a les que varen arribar representants dels museus científics més importants d’Europa reunits a Barcelona l’any 1995 i que van ser recollides per Jorge Wagensberg, director de CosmoCaixa, en un article al diari El País. De forma resumida són les següents (tradueixo directament de l’article de Barluenga):

  • Tu ets química
  • També ho és la resta de l’Univers.
  • La Química inventa materials a la carta
  • No hi ha copies millors ni pitjors. Només existeixen exemplars originals idèntics. No hi ha diferència entre una molècula de clorur sòdica a la deriva a l’oceà Índic i una altra en la llàgrima d’un nadó.
  • No hi ha substàncies tòxiques, només dosis tòxiques.
  • La Química proporciona solucions als problemes que genera. És possible que en una reacció química es formi alguna substància perillosa per la salut o el medi ambient, però també serà una altra reacció química la que ens permetrà eliminar-la.
  • Beethoven, Dante, Velázquez,…. Lavoisier, les grans fites de la Química són comparables als grans èxits de la Cultura.
  • Ni tan sols els químics són perfectes. Pel que fa als beneficis: hi ha substàncies que la química encara no ha sabut reproduir, com la dels fils d’una tela d’aranya. Pel que fa als riscos: prendre decisions és competència de l’ésser humà que tot químic porta dins i, sobretot, al químic que tot ciutadà modern hauria d’anar cultivant al seu interior. Per això, entre altres coses, cal estimar la química.