L’Alícia ensenya cuina i ciència

Posted on 07/02/2011 per

0


Amb motiu de la distinció de Doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona al cuiner gironí Joan Roca, del Celler de Can Roca, vaig aprofundir en el coneixement de la Fundació Alícia, al Món St Benet, de la qual es va fer referència durant l’acte, i també a posteriori per boca del mateix Ferran Adrià, qui em va presentar en Pere Castells (responsable del departament de recerca). Alícia es defineix com:

“És un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina i a la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Té una clara vocació social, en tant que centre obert al públic, amb l’objectiu de promoure una bona alimentació. És una fundació, creada per la Generalitat de CatalunyaCaixa Manresa, que compta amb un Consell Assessor presidit pel xef Ferran Adrià i amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster.”

La principal aportació d’Alícia és mostrar que la cuina i la ciència van juntes. La cuina no deixa de ser un conjunt de reaccions químiques, començant per una senzilla truita a la francesa. I, des d’un punt de vista de la docència de la ciència i la química, veig amb Alícia un camp ple d’idees per atreure l’atenció dels estudiants. Fer-los adonar de la proximitat de la ciència en el seu dia a dia, captar-los l’atenció amb senzills experiments que tenen lloc a la cuina, des d’un nivell bàsic a la de casa seva a un nivell experimental a la de El Bulli. Els mitjans de comunicació ens han apropat les esterificacions, liofilitzacions, gelificacions, destil·lacions,… noms presents en la rutina de la majoria de laboratoris químics i que han donat el salt a la cuina de la mà dels millors xefs del món que tenim en el nostre país. Per això considero que l’Alícia és una oportunitat única, que hem de saber aprofitar, per conscienciar de la importància de la ciència, i alhora mostrar la seva cara més atractiva. Calen científics, però difícilment els trobarem a partir de les classes magistrals plenes de termes difícils i amb absència de l’aplicació real d’allò que s’està explicant. Per què, com a professors, no anem a explicar la destil·lació a l’Alícia? (Tinc la visita pendent, quan l’hagi feta n’explico les vivències aquí mateix.)

Per acabar, el ressò de la Fundació Alícia traspassa fronteres, i com a mostra el curs sobre cuina i ciència que ha dirigit, juntament amb 6 prestigiosos xefs catalans, a la mateixa universitat de Harvard.