Més natural sí, però més sa?

Posted on 29/01/2011 per

3


Des de ja fa una colla d’anys la majoria de supermercats tenen una secció dedicada als anomenats productes ecològics. Això succeix arreu del món, i Catalunya no n’és una excepció. El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és l’autoritat de control de productes ecològics a Catalunya i la seva funció és auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics de casa nostra.

Els productes ecològics són produïts i elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica. Per exemple, els productes vegetals han estat cultivats sense adobs ni pesticides de síntesi química. En el cas de productes animals, el bestiar ha estat alimentat amb productes ecològics i allotjat en una superfície prou gran, permetent la pastura de vaques i ovelles, o donant accés a un pati i llum suficient als porcs i a l’aviram. Els productes ecològics tenen la fama de ser més gustosos i més sans que els productes convencionals. Una de les principals raons per considerar a les hortalisses ecològiques més sanes és el seu suposat alt contigut en polifenols.

Els fenols són substàncies d’ús quotidià en els laboratoris químics d’arreu del món, i s’han de tractar amb cura ja que els vapors que desprenen són corrosius pels ulls, per la pell i per les vies respiratòries, a més d’ésser tòxics en alguns casos. En canvi, els polifenols no manifesten aquestes característiques tòxiques o corrosives i se’ls associen propietats anticancerígenes i de prevenció en malalties cardiovasculars i demència senil. El tè, el cafè, la cervesa, els llegums, el vi, la xocolata, la fruita o els vegetals són aliments rics en polifenols.

Querecetina – De la família dels flavonoides, els polifenols més coneguts.

Un grup d’investigadors medioambientals de vàries universitats daneses han publicat un article a Journal of Agricultural and Food Chemistry (JAFC), on s’analitza el contingut de diversos polifenols en patates, pastanagues i cebes cultivades seguint els processos de l’agricultura ecològica i es compara amb les mateixes hortalisses tractades amb pesticides, fertilitzants sintètics i afegint-hi nutrients.

Aquest estudi posa en dubte la creença popular que els productes ecològics són més sans que els tractats de manera convencional. És cert que els productes ecològics no contenen restes de pesticides i fertilitzants sintètics, però el seu contingut en polifenols no és significativament més elevat que en els productes tractats convencionalment. Els nivells de polifenols són semblants en pastangues i cebes, i només lleugerament més alts en el cas de les patates.

Una altra qüestió que es té en compte a l’hora de comprar és que els productes ecològics tenen millor gust que els tractats convencionalment. No conec cap estudi rigorós que parli sobre aquest tema, però tinc la sort de tenir accés a productes de pagès tractats de manera convencional i, pel meu gust, no tenen res a envejar als aliments ecològics que puc comprar arreu. Potser el problema no rau en el fet que els productes siguin tractats o no amb pesticides o fertilizants, sinó en la manera com es conreen. No es pot dedicar el mateix esforç a una gran superfície conreada que a un petit hort casolà.

Finalment, val la pena assenyalar que moltes de les creences populars sobre les suposades propietats beneficioses de diversos productes naturals no tenen cap fonament científic, i seria bo informar-se’n. El JAFC conté una bona colla d’estudis científics sobre les propietats de diversos aliments. En aquesta altra pàgina podreu trobar un gràfic-resum que recull els estudis que presenten evidències científiques dels beneficis de varis productes naturals i suplements dietètics.

Posted in: article