Pot un bloc fomentar la comunicació entre universitat i empresa?

Posted on 05/08/2011 per

2


El passat 16 d’abril vaig publicar una entrada al bloc sobre el paper que la química ha de jugar en un dels grans reptes de la química del segle XXI, la producción de combustibles directament a partir d’energia solar, procés també conegut com a fotosíntesi artificial. En aquesta entrada, vaig explicar breument el fonament d’aquest procés, així com la recerca que realitzem en aquest àmbit a l’Institut de Química Computacional, orientada a compendre millor els procesos de captura de llum en proteïnes antena fotosintètiques naturals.  Doncs bé, a mitjans de juny vaig rebre una trucada de la Laia Banús, redactora de la revista digital Interempresas Energías Renovables. Resulta que havien llegit la meva entrada al bloc CatQuímica.cat, i em van oferir la possibilitat de col·laborar amb la seva publicació, eminentment orientada a un públic empresarial i industrial, per tal de donar una visió sobre l’estat de la recerca en aquest camp. Dit i fet, em va semblar una magnífica oportunitat per divulgar la recerca que fem a la universitat (no només a la de Girona) entre el món empresarial, un aspecte clau per tal de crear sinergies entre tots dos àmbits. La publicació acaba d’aparèixer a l’edició digital de la revista, amb el títol Fotosíntesis artificial: el reto de producir combustibles a partir de la energía solar. En ella comento el gran interés que ha despertat aquesta tecnología als darrers anys, interés exemplificat per algunes de les principals iniciatives impulsades a nivel internacional en aquest àmbit. Per exemple, la celebració a Australia aquest mes d’agost de la primera conferencia orientada a construir un projecte global en fotosíntesi artificial, conferencia que compta amb el suport del sector de ciències naturals de la Unesco. La iniciativa més ambiciosa, però, ens arribar dels E.U.A., que durant els pròxims 5 anys financiaran amb 122 milions de dòlars el Joint Center for Artificial Photosynthesis, un projecte multidisciplinar liderat pel California Institute of Technology i el Lawrence Berkeley National Laboratory orientat a desenvolupar dispositius capaços de converir l’energia solar en combustibles.

No cal dir que aquest és un bon exemple pràctic de com la publicació d’un bloc pot ajudar a divulgar la recerca universitaria entre la societat.

La fotosíntesi artificial es basa en el mateix principi que la natural, emmagatzemar l'energia solar en forma de combustible. En el procés natural l'energia es converteix en glucosa, en el procés artificial aquest combustible podria ser l'hidrògen.

Etiquetat: ,