Globalitat Química amb Damià Barceló, director de l’ICRA

Posted on 19/05/2011 per

3


Aquest vespre, Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), ens ha presentat la seva conferència “Globalitat química: Compostos fluorats de la cuina a l’Antàrtica”. Ha estat el primer ponent del Cicle de Conferències de Divulgació de la Química que a partir d’avui, i fins el proper 16 de juny, tindran lloc cada dijous a l’Auditori Irla (edifici de la Generalitat) de Girona.

Barceló ens ha parlat de la presència de determinats productes químics fluorats (els quals són molt estables), com per exemple el tefló de les paelles, en indrets que no ens ho esperaríem. Com a exemple quotidià ens ha parlat de la migració del bisfenol-A (entre d’altres), contingut al plàstic de les ampolles,  a la mateix aigua. D’aquesta manera ens ha remarcat que l’envàs és molt important en els productes de consum. Ara bé, aquesta migració té lloc en petita escala, de manera que podem trobar únicament traces d’aquests productes “no desitjats” als aliments.

L’impressionant quadre “El gran dia de Girona” (fent referència al gran setge francès que patí la ciutat el 19 de setembre de 1809) ha presidit la conferència i ho farà amb les que segueixen.

El proper dijous 26 de maig no ens podem perdre la interessant xerrada “El Món dels Elements i els Elements del Món” a càrrec de Pilar González (Catedràtica de Química Inorgànica UAB). Dic que aquesta xerrada és interessant perquè ja he tingut el goig de sentir-la (va ser el passat abril a l’IEC, en motiu de la presentació del llibre Els Elements en català).

[Primera imatge, d’esquerra a dreta, Sílvia Simon, directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG, Victòria Salvadó, Degana de la Facultat de Ciències UdG, Josep Calbó, vicerector de recerca de la UdG i el conferenciant Damià Barceló, director de l’ICRA].

Per a més info i l’amplificació de les xerrades seguiu el hashtag#quimgi11 al twitter.

Etiquetat: , ,