Òptica quàntica i recompte d’àtoms confinats en fibra de vidre

Posted on 13/12/2011 per

0


Imatge: Aigner / TU Vienna.

Investigadors del Vienna Center for Quantum Science and Technology aconsegueixen atrapar unnpetit nombre d’àtoms individuals en un feix de llum dins d’una finíssima fibra de vidre.

Ones electromagnètiques, especialment preparades, interaccionen amb un petit nombre d’àtoms, fet que pot portar al disseny de detectors molt sensibles, per a la detecció de petites traces de certs compostos. Tot plegat, a través de fibra de vidre de només 500 nm de diàmetre.

A més a més, aquest nou mètode de mesura amb fibra de vidre, no només és destacable per a nous detectors, sinó que també ho és per a a recerca en física quàntica, tal i com comenta un dels autors de l’article:

“Usually the quantum physical state of a system is destroyed when we measure it”. Our glass fibers make it possible to control quantum states without destroying them”.

El projecte de recerca que ha portat a presentar aquest nou mètode a  la revista Physical Review Letters (25/10/11), ha estat desenvolupat pels investigsdors del centre de Viena amb col·laboració amb investigadors de la Universitat de Mainz (Alemanya).

Més info a: