51a Foto Química de la Setmana

Posted on 18/12/2011 per

0


Tal i com s’ha fet o es farà a moltes poblacions catalanes,aquest cap de setmana, a la vila de Blanes hem representat Els Pastorets. La nostra obra és diferent a les que es solen representar, és única ja que va ésser escrita pel poeta blanenc Pere Puig i Llensa l’any 1029, quan es va representar per primera vegada i porta per títol Pastors i Misteris.

Tot i que l’obra que vàrem representar abans d’ahir és diferent a la clàssica de Folch i Torres, ambdues tenen una cosa en comú, tenen química en comú. A gairebé totes les representacions d’ Els Pastorets, l’aparició dels dimonis ve acompanyada per un dens fum blanc. Precisament, la Foto Química d’aquesta setmana està dedicada a aquesta nadalenca química d’Els Pastorets.

Les 3 fotografies que composen la imatge han estat preses avui, diumenge 18/12/11, al Teatre de Blanes.

Per bé que també es pot generar boira amb la condensació del vapor d’aigua de l’atmosfera, produida per una font  freda (com per exemple gel sec o nitrogen líquid), a les representacions teatrals s’utilitzen màquines comla que veiem a la imatge, les quals funcionen cremant un “liquid de fum” (tal i com indica a l’etiqueta de l’ampolla), el qual no és més que un poliol, el més conegut i emprat dels quals és al glicerina, mesclat amb aigua. A més a més, la màquina de fum de la imatge, després de generar el vapor de poliol, aquest passa per un tanc on hi ha glaçons de gel, per tal de que el fum baixi (tal i com apreciem a la fotografia inferior), generant l’efecte de boira baixa, arran de terra, i no es dispersi per l’escenari (també tenim altres màquines que no tenen aquest tanc de gel, per quan interessa generara una atmosfera boirosa).