La nostra estimada Taula Periòdica està de celebració.
En primer lloc, ahir va fer 149 anys que el químic britanic Newlands va publicar On relations among the equivalents, a Chemical News (J. A. R. Newlands, “On relations among the equivalents,” Chemical News 7, 70-72 (1863)). En aquella publicacio, el 7 de febrer de 1863, Newlands va establir relacions numèriques entre les masses atòmiques d’elements coneguts. Aquella descoberta, al cap d’un parell d’anys va portar el químic britànic a publicar la Llei de les Octaves.
Va ésser una bona proposta per ordenar els elements químics coneguts (llavors, 56) però no la definitiva. Tots sabem que 6 anys després, el químic rus Mendeléiev va publicar la que considerem 1a Taula Periòdica dels elements.
Precisament, Dmitri Mendeleiev va néixer el 8 de febrer de 1834 a la ciutat russa de Tobolsk. De manera que avui celebrem el 178è aniversari del naixement del pare de la Taula Periòdica. Un motiu més de celebració.
Ahir i avui, un parell de dies per recordar els qui treballaren i innovaren de valent per a classificar els elements coneguts (per ser justos també hem de recordar altres quimics, com Meyer o Döbereiner). El fruit ha estat l’eina més preuada pels químics i, segurament, la taula de classificació mes famosa del món.
Referències:
- http://web.lemoyne.edu/~giunta/EA/NEWLANDSann.HTML#newlands4
- http://pepquimic.wordpress.com/2011/02/10/mendelehev-felic-177e-aniversari/
sergiparedes
16/02/2012
Tot i que ara és molt famosa, la llei de les octaves de Newlands no va ser-ho tant a l’època que es va publicar. Jim Al-Khalili, al documental “Els elements, l’ordre ocult” de la BBC, explica que el dia que va presentar la seva idea a la comunitat científica, aquests la van considerar d’absurda i sense cap sentit. I es que les grans idees no sempre s’han acceptat a la primera…
Salutacions!