Àcid carbònic gasós

Posted on 22/01/2011 per

0


Un grup de químics de la Universitat d’Innsbruck i de la Universitat de tecnologia de Viena (TU Wien) han preparat i aïllat àcid carbònic en fase gas i han pogut caracteritzar les molècules gasoses usant espect roscòpia infraroja. Els resultats s’han publicat a la revista Angewandte Chemie International Edition.

La notícia destaca que, mentre que als llibres de text preval la creença que no es pot produir de manera estable àcid carbònic pur i que pràcticament no existeix perquè descompon ràpidament a diòxid de carboni i aigua, químics d’Innsbruck encapçalats per Erwin Mayer van refusar aquesta afirmació ja fa anys, ja que aquests pertanyen a un grup que ha preparat àcid carbònic sòlid pur experimentalment.

Ara ha estat possible produir àcid carbònic en fase gas i comprovar l’existència d’aquestes molècules. Segons Thomas Loerting (Institut de química física), “Carbonic acid vapor is composed of at least three different species in the gas-phase: a cyclic dimer consisting of two molecules and two different types of monomers“.

L’experiment va consistir en preparar àcid carbònic, emmagatzemar-lo en nitrogen líquid i, després d’un trasllat, escalfar-lo a menys 30 graus centígrads. Durant aquest procés les molècules d’àcid carbònic van entrar a la fase gasosa, van ésser atrapades en una matriu sòlida d’Argó i la van refredar. La imatge congelada de l’àcid carbònic vapor que s’havia obtingut va ser analitzada usant espectroscòpia infraroja d’alta resolució.

Un experiment important tant per la recerca com per l’astronomia. Segons Thomas Loerting, “Conditions in space environments suggest that gas-phase carbonic acid may be found in the coma of comets or the poles of Mars“, “However, infrared spectra currently measured in extraterrestrial environments are still too imprecise to be comparable to the results produced in our laboratory“.

Posted in: Notícies