Polyquaternium

Posted on 25/01/2011 per

3


La cosmètica i la dermofarmàcia són una de les branques oblidades dins del món de la química. Moltíssims professionals de la química hi treballen cada dia, no obstant la investigació en aquest camp a Catalunya, i Espanya en general, és pràcticament nul·la.  Grans empreses americanes con Johnson and Johnson  (a la qual pertany ROC) o d’Alemanya com Eucerin o Vichy de França i d’altres s’han quedat amb un tros molt gran d’un pastís que dona molts i molts de diners anualment.

No obstant, la química involucrada és molt interessant, i en aquesta article intentaré donar a conèixer un producte cosmètic molt utilitzat i poc conegut entre els químics que no treballen en aquest camp: els polyquaternium.

Es tracta d’una família de polímers, tots amb estructures químiques molt variades però que tenen una singularitat en comú:  tots tenen un grup amina quaternària i per tant estan carregats positivament. La seva utilització en cosmètica és variada, però generalment s’utilitza per a la formació de gel, o formador de pel·lícula, com antiestàtic  o emol·lient.

A que moltes vegades, desprès de pentinar-te t’has trobat que els teus cabells segueixen la teva pinta o queden separats entre ells i elevats? Aquest fenomen es deu a l’electricitat estàtica generada per fregament dels cabells amb la pinta. Els polyquaternium poden actuar com a antiestàtics al aportar la carrega positiva dels seus grups amino i neutralitzar la càrrega elèctrica generada. Aqui tenim un acondicionador pel cabell amb Polyquaternium-7

La seva nomenclatura internacional és sempre en anglès però és molt senzilla, doncs per classificar-los s’han posat números.  D’aquesta manera podem tenir des de Polyquaternium-1 fins a Polyquaternium 47, tots ells amb estructures molt diferents.  Així el polyquaternium-2 seria de fet el “Poly[bis(2-chloroethyl) ether-alt-1,3-bis[3-(dimethylamino)propyl]urea]”,  i en canvi el polyquaternium 37 el “Poly(2-methacryloxyethyltrimethylammonium chloride)”. En la imatge es mostra l’estructura bàsica del polyquaternium-37:

Per finalitzar realitzarem una aplicació pràctica d’aquest polímer realitzant un gel exfoliant. Abans de realitzar una aplicació d’algun altre producte cosmètic es sempre important realitzar una bona neteja i una bona exfoliació.  D’aquesta manera eliminem per fregament les cèl·lules mortes de les últimes capes de d’epidermis (corneòcits), donant una pell més llisa i brillant i afavorint l’entrada dels posteriors cosmètics a la pell.

Per a realitzar la pràctica necessitarem Polyquaternium PQ-37, Lipobead Blue AE (càpsules de lactosa, cel·lulosa i hidroxipropil cel·lulosa, amb vitamina A (retinol) i vitamina E (tocoferol) amb propietats antioxidants i antienvelliment) i aigua.

Per poder comprar qualsevol matèria prima d’un producte cosmètic podeu entrar a Info-cosmetic.com.

Sergi

PD: Dedicat a Patricia. Gràcies pel teu ajut.

Etiquetat: