Química a la Jornada de Portes Obertes de la UdG

Posted on 19/02/2011 per

0


Avui, divendres 18 de febrer, hem celebrat la Jornada de Portes Obertes a la Universitat de Girona. Tots els campus de la Universitat han obert les portes dels seus estudis als futurs universitaris.

Davant de la Facultat de Ciències, una llarga filera de carpes representaven els diferents estudis i serveis que la nostra Facultat ofereix, avui amb tota la informació posada a la disposició dels estudiants de batxillerat de la província de Girona.

A més a més de les xerrades informatives sobre els 4 estudis que es porten a terme a la Facultat de Ciències (graus en Biologia, Biotecnologia, Ciències Ambientals i Química), els estudiants preuniversitaris han pogut apropar-se a les disciplines que ben aviat formaran part de la seva vida participant dels tallers/demostracions.

Des del Departament de Química i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) hem organitzat diversos tallers i demostracions sobre química. Entre ells destaquem el taller “Ballant amb Bionanomolècules; El kit Bionanomolecular”, on els estudiants de batxillerat científic han descobert que la recerca en química no només té lloc als laboratoris experimentals, sinó que també es pot fer química amb un ordinador.

Diferents models moleculars de diferents formes al·lotròpiques del C a una de les nostres carpes.

Els futurs estudiants de la nostra universitat també s’han sorprès de veure el fenomen físic de a superconducció. Concretament han pogut observar la levitació d’un imant sobre una ceràmica superconductora (YBCO refrigerat en nitrogen líquid) i comprovar el sorprenent efecte Meissner.

L’altre taller/demostració que hem ofert als estudiants ha estat el titulat “Química, un ingredient saludable”, on hem discutit sobre la química de la nostra vida quotidiana, concretant sobretot en la de la nostra cuina (destacant que en els productes naturals, com per exemple una llimona, també hi ha molta química). Hem acabat mostrant un indicador de pH natural, la col llombarda, i com podem utilitzar el  seu extracte per a identificar i classificar els productes químics casolans entre àcids i bàsics.

Per acabar la jornada, i després de la visita guiada per la Facultat, hem tornat a sortir a l’exterior (dia radiant, avui, gràcies a la falta anticiclònica que ens abraça) per a gaudir d’un estètic pilar de 3, ofert pels nostres amics castellers, els Xoriguers de la UdG i un parell d’experiments químics espectaculars que hem ofert l’equip del Reacciona… explota!

No puc acabar aquest resum sense mencionar l’emotiva retrobada amb molts dels companys i companyes que l’estiu passat varen participar al Jove Campus de Recerca de la UdG. Hem gaudit d’un bon dinar plegats i una tarda d’experiments. Ara ja acaben el 2n de batxillerat i rumien sobre quina pot ser la millor carrera universitària per a ells. Des d’aquí animo a tots els estudiants de 1r de batxillerat a participar al Campus de Recerca 2011 (poseu-vos en contacte amb la UdG).

La pancarta que ens recorda que ens trobem en ple AIQ2011 ha presidit tota la Jornada de Portes Obertes a la Facultat de Ciències de la UdG. Tot l’any seguirà penjada de la nostra façana principal.

Etiquetat: