8a Foto Química de la Setmana

Posted on 20/02/2011 per

1


Aquesta setmana, tot parlant amb un company d’estudis, he conegut de prop una altra línia de recerca en química de la nostra universitat. En Marc Font, que ha començat el seu camí cap a desenvolupar una tesi doctoral al grup de recerca QBIS (Química Bioinorgànica i Supramolecular) del Departament de Química de la Universitat de Girona, em va rebre al laboratori on investiga, situat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. La Foto Química d’aquesta setmana està dedicada a ell i a tot el grup de recerca QBIS.

Marc Font treballant a la caixa de guants, on porta a terme reaccions químiques sota atmosfera de N2. Treballen sota atmosfera d’aquet gas inert per evitar la degradació de certs productes per oxidació.

En Marc comença recordant-me els membres del grup de recerca QBis, hi ha de tot, des de doctorands com la Mercè Canta, l’Alícia Casitas, la Crsitina Garcia, la Irene Prat, en Zoel Codolà, l’Isaac Garcia o el mateix Marc Font; fins a professors titulars a la UdG, Miquel Costas (l’investigador principal del grup) i Xavi Ribas, passant pel professor associat, Julio Lloret i la post-doc, Laura Gómez.

Concretament, en Marc em va explicar la seva línia de recerca, on també hi estan involucrats els investigadors Xavi Ribas, Alícia Casitas i Mercè Canta. Treballen en models de catalitzadors d’acoblament creuat (cross-coupling) amb coure, per intentar entendre els mecanismes que regeixen aquest tipus de reaccions.
Precisament els darrers guardonats amb el Premi Nobel de Química, de 2010, varen ésser Heck, Negishi i Suzuki per les reaccions d’acoblament creuat catalitzades per pal·ladi en la síntesi orgànica. La recerca de catalitzadors d’acoblament creuat de coure és interessant en el context de la recerca d’una química més respectuosa amb el medi ambient pel fet que l’acoblament creuat és molt utilitzat industrialment. “Els nostres models realitzen reaccions intramoleculars d’acoblament creuat mitjançant mecanismes on intervenen espècies de coure en alt estat d’oxidació (CuIII)” em comenta en Marc.

Vull acabar agraint, a en Marc Font, la rebuda al seu laboratori i l’explicació de la interessant recerca que desenvolupen. Per molts anys!

Etiquetat: , , ,