Stormglass, Meteorologia i Química. Una curiositat més.

Posted on 10/03/2011 per

0


La Meteorologia i la Química, dues ciències que m’apassionen i que es troben estretament lligades. Des dels fenòmens atmosfèrics als aparells per a predir el temps, estan absolutament lligats a processos físics i reaccions químiques. Avui parlarem d’un aparell de predicció del temps, l’ Stormglass (got de les tempestes).

L’ Stormglass és un d’aquells aparells curiosos que tant m’agraden, com el Frare del temps o el termòmetre de Galileo (en una altra ocasió en parlarem). Segurament que heu vist moltes vegades aquest instrument en vaixells, tot i que potser no en coneixíeu la utilitat.

stormglass

L’stormglass és un instrument meteorològic que es va utilitzar a partir de 1750 per preveure temporals marítims. Hi ha constància de que en els viatges de Darwin feien servir aquest aparell al vaixell. La seva lectura rau en l’observació del tub de vidre on hi apareix, o no, precipitat; en funció d’això la predicció serà una o altra, aquí tenim un dibuix de les possibles observacions amb la corresponent previsió meteorològica:

1- Si observem aparició de cristalls a tot l’interior del tub de vidre el temps serà ennuvolat, si estem en una estació temperada, o bé serà previsió de nevades en estacions fredes.

2- Si observem cristalls en forma d’agulles cap a la part superior del tub la previsió serà de temps ventós o càlid.

3- Si observem l’aparició de petits cristallets en forma d’estrelles en dies assolellats d’hivern la previsió és de nevades. Si hi ha cristalls al fons del tub indica glaçada.

4- Si observem el tub tèrbol de petits cristalls en forma d’estrelles indica tempestes.

5- Si el líquid del tub és transparent indica una previsió de dia clar i sec.

stormglass_read_a

detall

Detall dels cristalls que es formen a l’Stormglass.

Per acabar respondrem a la pregunta que tots ens estem fent.. Quina és la composició química de la dissolució continguda a l’Stornmglass?

A l’interior del tub de vidre hi tenim una dissolució composta de 2.5 g de nitrat potàssic i 2.5 g de clorur d’amoni dissolts en 33 mL d’aigua destil·lada on s’hi addicionen 40 mL d’etanol i 10 g de càmfora.

 

Valgui aquesta entrada com un exemple més de la química quotidiana, en aquest cas relacionada amb la predicció meteorològica i la navegació.

Etiquetat:
Posted in: Meteorologia