Química i centrals nuclears. 1a aproximació; mirem cap al Japó

Posted on 18/03/2011 per

0


Aquests dies estem rebent una allau d’informació, inassimilable, sobre el minut a minut de la preocupant situació a Fukushima; arran de la gran catàstrofe natural que va tenir lloc el passat divendres davant la costa oriental del Japó.

Des del punt de vista químic hi ha molts aspectes que podríem comentar, començant per les reaccions de fissió nuclear. Però, sobretot, aquests dies per la premsa ens arriba informació incomplerta sobre química de Fukushima, de manera que una bona part de la població es fa moltes preguntes. Per exemple, per quin motiu cal refrigerar el reactor d’una central de fissió nuclear? O, com es va generar l’hidrogen que va produir les explosions a alguns dels reactors de Fukushima? Fins i tot, per quin motiu es reparteixen dosis de iodur de potassi a les persones que han pogut estar afectades per les emissions radioactives ?

En escassos 9 minuts podem sentir la resposta a aquestes preguntes i moltes més al darrer vídeo del Professor Poliakoff de Periodicvideos qui, d’una forma planera, absolutament divulgativa, i ràpida (tal i com fa amb tots els seus vídeos de química) ens dóna les bases per poder seguir la informació diària. Sens dubte, si volem, tota aquesta informació es pot ampliar i aprofundir en els conceptes. Malauradament, aquests dies trobem entrades sobre el tema a la majoria de blocs de divulgació científica.

Si encara no els coneixíeu, us recomano seguir l’equip de Periodicvideos, Química Universitat de Nottingham. Vídeos d’experiments, i/o explicacions divulgatives, gravats amb tots els elements de la taula periòdica, a més de vídeos per estar al dia de la química que ens envolta.

periodic videos 112