Avui, divendres 13 de maig de 2011, a la Plaça Constitució i la Plaça Jospe Pla de Girona ha tingut lloc la 4a edició de la Fira de la Ciència – Petits Grans Científics.
Plaça Josep Pla de Girona amb la coneguda pila de llibres; monument a la cultura, avui científica.
Durant la jornada escolar hem ofert una cinquantena de tallers i demostracions diferents per a uns 2000 escolars procedents de 10 escoles de Girona i de la Bressola de Perpinyà. La major part dels tallers els han preparat i conduït estudiants universitaris dels estudis de magisteri (Facultat d’Educació i Psicologia) i professors i estudiants de la Facultat de Ciències i de la Politècnica de la UdG. També s’ahn ofert tallers des dels cicles formatius d’educació infantil (IES Montilivi i IES Vallvera) i des del Caixaforum.
Fent rodar un molí d’aigua, taller portat per estudiants del cicle formatiu d’educació infantil a l’IES Montilivi.
Els més petits que ens varen visitar construint models de molècules d’aigua, guiats per un estudiant de química a la UdG .
Fem experiments amb la química de la cuina. Cuinem un ou ferrat verd absolutament comestible. Taller portat per la C4D UdG.
Autoritats de l’Ajuntament de Girona i de la Universitat de Girona visitant un dels tallers de la Fira de la Ciència.
Aquest any, per primera vegada, la Fira de la Ciència s’ha obert a la ciutadania, de manera que de les 5 de la tarda a les 8 del vespre hem seguit oferint experiències al públic en general. A més a més, a 2/4 de 6 de la tarda, Marc Boada (divulgador i comunicador científic del programa QuèQuiCom de TVC) ha realitzat la interessant conferència–espectacle Alkimia (activitat l’organitzada pel CaixaForum de Girona).
Taller de física portat per un parell de professors de física de la UdG.
Marc Boada realitzant un experiment al seu espectacle Alkimia. Aquesta tarda a l’escenari situat a la Plaça Josep Pla.
Aquesta edició de la Fira de la Ciència ha estat organitzada pel Grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental de la UdG amb el suport de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) UdG, La Caseta de la Devesa (Ajuntament de Girona) i del Servei Educatiu del Gironès (Departament d’Ensenyament). També hi ha col·laborat CaixaForum Girona.
Més info:
Martin
15/05/2011
Hola,
trobo d’especial interés el post i l’activitat que heu promogut. També, es de especial menció que la divulgació a nivell nacional i europeu ha de ser primordialfer per tal de arrivar el/amb coneixement a la societat.
Amb lo que respecte a la societat; trobo d’especial menció que s’haríem de fer estudis teòrics en percepció social de la ciencia al respecte per tal de fer notar, a la societat, que el coneixement generat a l’UdG potser valúos. Aquest estudis es podríen publicar a Engega o revistes semblants (Societat Catalana de Química) per tal de fer notar a la comunitat que poden arrivar de manera clara a la Societat. Hem de ser capaços d’arrivar a un coneixement clar i directe a la societat, el més simple possible, per tal de no produir mal entessos o un desgavell lógic de la ciencia a nivell social. També, la societat ha der ser prou crítica amb el coneixement generat a l’UdG. Obrir el coneixement generat a l’UdG i universitats membres de l’ACUP es de prou importància com per arrivar a obtenir o generar coneixement de diverses formes.
Amb lo que respecte a la ciència, obrir el coneixment científic es difícil però important. De manera gradual es podría implicar a prestigiosos científics que poguin fer arrivar a la ciència a la societat de Girona i Barcelona i, per què no, de Perpinyà també. També, es podría fer servir el canal de l’UdG i, també, fer un ús més intens de las xarxes socials (no he sapigut trobar a Facebook un link a la Fira de la Ciència com a event). Formar una xarxa social amb el coneixement científic generat a la FC sería una bona idea per tal de fer arrivar el coneixement científic.
Moltes gràcies,
Martin Félix.