Químics que reaccionen amb l’orina

Posted on 02/07/2011 per

0


Ara que ha arribat l’estiu i les altes temperatures faran que molts optem per refrescar-nos a mar o a la piscina, en Cristian Ariza, estudiant de batxillerat gironí i coautor del bloc de divulgació científica La vaca esférica, ens envia aquesta curiosa i interessant entrada on analitza, químicament, el recurs que els adults han fet servir durant dècades per evitar les miccions de la canalla a les piscines…

Pep Anton Vieta

Segur que tots hem sentit algun cop que tinguem compte de no orinar a la piscina, ja que l’aigua d’aquesta conté un producte químic que en entrar en contacte amb ella produeix un tint d’un determinat color que avisarà a la resta de gent del que hem fet.

Tot i aquesta creença està molt escampada no existeix aquest producte químic. De fet, sí que podria existir, però tindríem dos problemes: (1) que s’hauria de fer servir en una quantitat molt alta i tacaria a tothom que estigués al voltant, i (2) que en el cas que existís, reaccionaria amb moltes més substàncies a part de la orina.

El component principal de la orina és la urea ( CO(NH2)2 ), que es troba abundantment en els ronyons i en la matèria fecal. Llavors, el problema d’aquest producte és que no només podem trobar urea a la orina, sinó que també en podem trobar a la suor i a plàstics tals com: adhesius, resines, tintes, papers i metalls o cosmètics.

Molts propietaris de piscines demanen a empreses de productes químics una solució efectiva encara que,  de moment, no en podem trobar cap. Malgrat això, la manca d’informació sobre el tema ha fet que moltes empreses guanyessin diners venent aquests falsos químics, sobretot quan la llegenda urbana es va començar a escampar per Internet a països com Canadà, Estats Units i Espanya.

Ara segur que veureu que la majoria dels cartells que adverteixen d’un producte químic que fa passar vergonya són merament espanta-ocells per a aquells que, de vergonya, en tenen poca. Tot i que el producte no és real segurament més d’una vegada ha funcionat per espantar algú.

Ara que ja ho sabeu, el fet de no orinar en una piscina pública és responsabilitat vostra i merament un acte de respecte cap els demés.

Cristian Ariza

http://lavacaesferica.com/

Posted in: Aigua