Tecnologia apropiada: un litre de llum

Posted on 20/07/2011 per

0


ImageUn interessant post del magnífic blog Boing-Boing, Soda bottles become electricity-less “light bulbs” for the poor, aporta una visió interessant d’una forma senzilla d’il.luminar un espai tancat amb llum solar (una versió moderna de la clàssica claraboia, gràcies @jordir per aquesta visió). Es tracta d’un projecte de cooperació, que combina una idea per fer bometes amb la utilització de la llum solar.

De fet, una forma molt més sofisticada d’utilització de la llum solar de forma directa és conduir-la per uns tubs i fer-la sortir per on es vol, en forma de bombetes solars. A la Fira de Sant Lluc d’Olot, per exemple, ha s’hi havia vist no fa pas gaire una aplicació de SolaTube.

El web principal del projecte Liter of Light explica molt bé com funciona aquest sistema d’utilització directa del sol. Es tracta d’un projecte de cooperació del MIT a les Filipines, que fa servir una ampolla de litre d’aigua, aigua i blanquejador:

The bleach and water solution refracts sunlight, illuminating the insides of close-packed shanties in a way that windows can’t. Installation takes less than an hour and costs little, and the the light is equivalent to a 55- to 60-watt bulb.

Al web principal del projecte hi ha videos, noticies, reportatges… en definitiva com una combinació de química, física, empreneduria i cooperació pot ajudar, amb un cost molt petit i reutilitzant materials a l’abast de tothom.

Isang Litrong Liwanag (A Liter of Light), is a sustainable lighting project which aims to bring the eco-friendly Solar Bottle Bulb to disprivileged communities nationwide. Designed and developed by students from the Massachusetts Institute of Technology (MIT), the Solar Bottle Bulb is based on the principles of Appropriate Technologies – a concept that provides simple and easily replicable technologies that address basic needs in developing communities.

Un nou concepte doncs: el de Tecnologies Apropiades

Image

Posted in: Notícies