Una visió del futur de la química, per Bernardo Herradón

Posted on 21/07/2011 per

0


Avui el científic i divulgador madrileny Bernardo Herradón ha fet una xerrada a la Facultat de Ciències de la UdG, aprofitant que era a Girona per a un tribunal de tesi. Aquest professor madrileny és un activista de la divulgació de la química, té un blog anomenat Los Avances de la Química (corresponent a un dels seus cursos de divulgació), un altre que es diu Educación Química, y també en manté un tercer a la plataforma Madri+d: Los Avances de la Química y su Impacto en la Sociedad. Una dedicació intensa a la receca (dins del CSIC) i a la comunicació de la química que el fa un molt bon exemple per als que intenten anar per aquest camí.

Image

Herradón ha fet una xerrada d’un ahora que estat cotninuada per gairebé una hora més de interacció amb els assistents (entre els quals faltaven molts de químics físics que han passat la setmana al congrès WATOC 2011 a Santiago de Compostel.la). L’activitat en la divulgació de la química que al Departament de Química de la UdG s’ha anat portant en els últims anys ha servit perquè s’hi discutís des de temes de divulgació fins al futur de la química com a ciència clau del mapa de coneixement.

Ha estat interessant veure l’anàlisi d’Herradón pel que fa al paper de la química en el món actual, i com té dificultats per explicar el seu paper, ja que moltes vegades solucions químiques als problemes plantejats són presentats com a solucions d’altres disciplines (per exemple, la bioquímica). El científic madrileny ha mostrat que molts d’avenços de la humanitat, tant del segle XX com en l’actualitat, són de fet deguts al progrés de la química i fets per químics.

Image

El conferenciant ens ha proporcionat algunes idees molt interessants que val la pena recollir:

  • La química és la ciència de les coses quotidianes
  • La química ha passat d’estar entre la física i la biologia, a estar situada entre la biomedicina i la ciència de materials
  • La química ha de proporcionar solucions als reptes, fent-ho de la forma més barata possible, sostenible i amb el mínim impacte ambiental
  • L’invent més gran de la humanitat és produir, controlar i fer servir l’electricitat.

Precisament la implicació de la química en el tema de generació elèctrica ha centrat els minuts finals de la intervenció d’Herradón i bona part del debat. Ha quedat clara la orientació social que la química també ha de tenir en el Segle XXI.

Image

El paper clau de la disciplina de la química també ha estat senyalat: química i salut, sensors artificials, química i biomedicina, nous materials, materials avançats, esponges magnètiques… un petit mostrari de qüestions de futur que ja són present.

Finalment, Herradón ha acabat dient de forma ben clara tres frases connectades:

No podem predir el futur
No podem predir el futur de la química
Podem predir, això sí, que no hi haurà futur sense química

En Bernardo Herradón, per cert, és el comissari de l’exposició itinerant del CSIC “Entre molècules”, que actualment està exposada al hall de la Facultat de Ciències de la UdG. Val la pena fer-hi un cop d’ull.

Gràcies a en Bernardo per la seva xerrada. Desitgem que continuï amb la seva tasca divulgadora i que mantinguem el contacte tan a nivell investigador amb els companys de química orgànica, com a nivell comunicador.