John Dalton, 167 anys després

Posted on 27/07/2011 per

0


Matter, though divisible in an extreme degree, is nevertheless not infinitely divisible. That is, there must be some point beyond which we cannot go in the division of matter. … I have chosen the word “atom” to signify these ultimate particles.

John Dalton. Dalton’s Manuscript Notes, Royal Institution Lecture 18 (30 Jan 1810).

Avui, 167 anys després de la seva mort, recordem el químic John Dalton (Eaglesfield (Englaterra), 6 de setembre de 1766 – Manchester, 27 de juliol de 1844).

John Dalton. Imatge, Viquipèdia.

Dalton és conegut, principalment, per la seva faceta atomista; la frase que encapçala l’entrada n’és un exemple. A la seva teoria atòmica (1803), Dalton diu que la matèria està composta per àtoms, els quals són indivisibles i que els àtoms d’un mateix element són idèntics, a diferència dels d’elements diferents que també són diferents. El 1808 Dalton va publicar el primer volum del seu New System of Chemical Philosophy.

Elements i les seves combinacions, tal i com Dalton les va representar al seu New System of Chemical Philosophy (1808-1827).

John Dalton també és conegut pel Daltonisme, defecte de la visió que va descriure i patia, així com per la unitat de massa atòmica. El Dalton (Da) és la unitat de massa equivalent a 1/12 de la massa de 12C. Avui dia la coneixem com a Unitat de Massa Atòmica i l’abreviem com a uma. D’aquesta manera,

1 uma = 1.66053873×10-27 kg