Oxigen a l’espai

Posted on 16/08/2011 per

0


Els detectors infrarojos d’última generació i el telescopi espacial Herschel de l’Agència Espacial Europea (ESA) han permès trobar, per primera vegada de forma indiscutible, molècules d’oxigen a l’espai, al complex de formació estel·lar d’Orió. Anteriorment s’havien trobat àtoms d’oxigen, bastant comuns especialment al voltant d’estels massius, però la cerca de molècules d’O2 (fonamentals per a la vida a la Terra) no havia donat resultats convincents.

Després de dècades buscant aquestes molècules a l’espai, el telescopi suec Odin va descobrir-ne el 2007, però la troballa no va poder ser confirmada. Segons la notícia, “Goldsmith i els seus col·legues proposen que l’oxigen està tancat en el gel d’aigua albergat en grans de pols diminuts. Ells pensen que l’oxigen detectat per Herschel en la nebulosa d’Orión es va formar després que la llum de l’estel escalfés els grans de gel, alliberant l’aigua, i que finalment es va convertir en molècules d’oxigen.”

Un pas més en la recerca que permet ampliar els coneixements sobre els compostos químics que hi ha a l’espai.

Etiquetat:
Posted in: Espai