Els que fem recerca en emmagatzematge d’hidrogen sabem que els hidrurs cristal·lins, d’elements lleugers com el B, són un bon recurs per a tal fita. Això sí, aquest hidrogen emmagatzemat no és fàcilment alliberable degut a la fortalesa dels enllaços.
Llegeixo al web de l’European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) que, per primera vegada, s’ha aconseguit cristal·litzar amb èxit un hidrur molt porós, el qual pot contenir molt més H2.

Les molècules d'H2 (esferes vermelles) emmagatzemades dins l'estructura cristal·lina de borhidrur de magnesi (Mg verd i BH4 blau). Imatge, ESRF.
Aquest descobriment, els resultats del qual s’han publicat a Angewandte Chemie, ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diversos grups de recerca. Concretament, investigadors de les universitats de Louvain-la-Neuve (Bèlgica), Aarhus (Dinamarca) i Ginebra (Suïssa), així com del mateix ESRF.
Es tracta d’un pas més cap a la recerca d’una possible resposta a un dels grans reptes que té la química de cara al futur, el repte Energètic.
Més info a: http://www.esrf.eu/news/general/hydrogen-reservoir/
Posted on 30/11/2011 per Pep Anton Vieta
0