Recordem a Gay-Lussac, pare de la llei dels gasos ideals

Posted on 07/12/2011 per

0


Ahir recordàvem a Heisenberg, un dels pares de la mecànica quàntica. Avui recularem més en la història de la química, per tal de recordar a Gay-Lussac, el pare de la Llei des Gasos Ideals, en el 233è aniversari del seu naixement.

Joseph Louis Gay-Lussac va néixer el 6 de desembre de 1778 a Saint-Léonard-de-Noblat (ahir va fer 233 anys) i morí el dia 9 de maig de 1850 a la ciutat de París.

Gay-Lussac va descobrir el bor (1808, juntament als químics Humphry Davy i Thénard, va aïllar l’element) però la gran aportació del personatge a la química i la física, pel qual ha passat a la història, van ser les seves dues lleis dels gasos.

Per una banda tenim la llei de Charles i Gay-Lussac i per l’altra la llei dels volums de combinació. La primera, combinada amb la llei de Boyle, va donar lloc a la famosa Llei dels Gasos Ideals.

Tot i ser famós pel seu estudi físic dels gasos, el químic Gay-Lussac també va treballar en les mescles etanol/aigua. Fet que ens ha deixat la unitat de mesura de la quantitat d’etanol en begudes alcohòliques, els graus de Gay-Lussac. Aquesta unitat la utilitzem quotidianament, fins i tot (potser) més que el percentatge i tot (les quals són equivalents). Per exemple, un cava Brut Nature que tingui un 11.5 % d’etanol, podem definir que presenta 11.5 º Gay-Lussac.

Gràcies, Bernardo Herradón, per recordar-me l’efemèride via twitter (@QuimicaSociedad)!