Recordem a Heisenberg, un dels pares de la mecànica quàntica

Posted on 06/12/2011 per

1


Ahir, 5 de desembre, recordàvem el científic Heisenberg, el dia del 110è aniversari del seu naixement.

Wermer Karl Heisenberg va néixer el 5 de desembre de 1901 a Alemanya i va ésser un físic teòric que dedicà la seva recerca a la mecànica quàntica. El 1925, Heisenberg va desenvolupar la mecànica quàntica matricial de Heisenberg. Recordem que l’any següent, Erwin Schrödinger concebia la mecànica quàntica ondulatòria.

Heisenberg va rebre el Premi Nobel de Física de 1932:

The Nobel Prize in Physics 1932 was awarded to Werner Heisenberg “for the creation of quantum mechanics, the application of which has, inter alia, led to the discovery of the allotropic forms of hydrogen”.

Però Heisenberg és conegut arreu pel seu principi d’incertesa. El Principi d’Incertesa de Heisenberg, va ésser formulat pel científic el 1927 i explica que no es pot determinar simultàniament i amb exactitud el valor de la posició i la quantitat de moviment d’una partícula.

\Delta X \Delta P \ge {\hbar \over 2}.

Tots els principis de la teoria quàntica, extrapolats a la nostra vida macroscòpica produeixen paradoxes i situacions ridícules (tots estem ensant en la paradoxa del gat d’Schrödinger). Per això aquest principi, ha estat caricaturitzat en multitud d’acudits. Aquí en tenim un exemple: