Transformant el diòxid de carboni

Posted on 29/04/2012 per

0


Un dels gasos que més s’associa al canvi climàtic és el diòxid de carboni. La necessitat de reduir la quantitat que hi ha a l’atmosfera d’aquest gas està portant a potenciar la recerca de mètodes per transformar-lo o buscar-ne un ús pràctic.

D’entre les opcions aparegudes, s’ha publicat recentment la possibilitat de convertir-lo en metà fent servir nanopartícules d’or i coure. Un sistema que sembla necessitar menys energia que d’altres vies i que ha estat desenvolupat per investigadors del Massachusetts Institute of Technology (MIT). Amb aquesta tècnica es reciclaria el diòxid de carboni transformant-lo en una font energètica molt útil.

El coure és estimulat per una tensió elèctrica i, en determinades condicions, actua com a catalitzador sòlid provocant una reacció electroquímica al diòxid de carboni que el transforma en metà o metanol. El coure presenta un inconvenient, i és que s’oxida fàcilment i pot fer que s’obtinguin subproductes no desitjats. La nova tècnica proposada que fa ús de nanopartícules amb una hibridació de coure i or, però, aconsegueix incrementar l’estabilitat d’aquest metall, ja que l’or és resistent a la corrosió i a l’oxidació.

D’altra banda, una altra recerca a mans d’investigadors de la Universitat de Califòrnia (UCLA) donava a conèixer la possibilitat de transformar el diòxid de carboni en combustible líquid (isobutanol) a través de l’ús d’electricitat. El combustible generat podria usar-se als sistemes de transport sense necessitar canvis en la tecnologia actual. Segons la pàgina de Tendencias 21:

“El equipo de ingenieros e investigadores ha empleado un microorganismo genéticamente modificado, conocido como Ralstonia eutropha H16, para producir isobutanol a partir de dióxido de carbono, mediante un electrobiorreactor. De esta forma, el combustible generado tiene como únicas fuentes al dióxido de carbono y la electricidad”.

“Según James Liao, uno de los responsables de la investigación, en lugar de utilizar hidrógeno como producto químico intermedio, que registra distintos problemas, se utiliza ácido fórmico. La electricidad es empleada para generar el ácido fórmico, y luego éste brinda el poder de fijación del CO2 en las bacterias en la oscuridad, para producir así el isobutanol.”

Posted in: Energia, Medi Ambient