L’element 113, l’Uut, per fi sintetitzat

Posted on 30/09/2012 per

0


Fa un parell de dies que la comunitat química es va revolucionar davant del comunicat fet des del Japó. Investigadors del RIKEN Nishina Center for Accelerator-Based Science de Japó, abans d’ahir van anunciar que el passat 12 d’octubre varen aconseguir sintetitzar l’element 113, encara amb el nom temporal ununtri (Uut).

De forma gairebé paradoxal, amb anterioritat ja es va aconseguir la síntesi d’elements més pesants, com el Flerovi (114) o el Livermori (116), però el 113 s’ha resistit fins ara. Per tant, ara serà el moment de buscar-li un nom i començar l’interessant procés de bateig abans de col·locar-lo a la taula periòdica.

Evidentment que l’ununtri és un element molt inestable, ràpidament és desintegra segons la següent cadena radioactiva.

Imatge de RIKEN; http://www.rarf.riken.go.jp/news/2012/20120927_e.html

La síntesi d’aquest nou element es va dur a terme mitjançant la col·lisió entre un nucli de Zn (30 protons) amb una fina capa de Bi (83 protons), per tant ja tenim un nucli de 113 protons (ep! no és tan senzill de fer com d’escriure, eh? 😉 ). Precisament recordo un dels vídeos de Periodicvideos (gravat el 2008), on el Professor Poliakoff suposava que la seva gran inestabilitat teoritzada era el motiu pel qual defugia als científics. Estic segur que en els propers dies tindrem un nou vídieo on el Professor ens parlarà del nou descobriment.

Aquesta síntesi és una gran fita per al Japó, però els cientifics de l’equip de Kosuke Morita ho celebren dient, literalment, que ara “apunten cap al 119 i següents“… renoi, quin esperit investigador!

Quin serà el nom proposat per part dels pares japonesos del Uut? Aviat ho sabrem i n’informarem aquí!

Referències:

Etiquetat: , ,
Posted in: Àtoms, Notícies