Fotografiant l’àtom d’hidrogen i una molècula orgànica en plena reacció

Posted on 31/05/2013 per

0


photoEls amants de la fotografia i de la química estem d’enhorabona, ja que després que la setmana passada ens arribessin boniques fotos dels orbitals de l’àtom d’hidrogen excitat (sí, sí, fotos!) [Science, PhysicsPhysical Review Letters], avui ens assabentem que ha estat possible retratar una molècula en plena reacció (publicat ahir a Science Express, a mitjans de juny sortirà a l’edició en paper de la revista Science).

Mitjançant un microscopi de fotoionització (microscopi quàntic), no pas una càmera de fotos convencional ni un mòbil amb aplicació Instagram, es va aconseguir les imatges de la distribusió de càrrega elèctrica de l’àtom d’hidrogen. Podem llegir bonaes i divulgatives cròniques sobre aquesta recerca a Physics World i a Francis (th)E mule Science’s News.

h2_foto

Esquema del microscopi de fotoionització. Imatge, http://physics.aps.org/articles/v6/58

I pel que fa a la notícia més fresca ahir, 30 de maig, es va publicar a Science Express l’article titulat Direct Imaging of Covalent Bond Structure in Single-Molecule Chemical Reactions, mitjançant el qual els seus autors (investigadors de la Universitat de Berkeley i de la Universitat del País Basc) publiquen els resultats de la recerca reflectits en unes fotografies d’una molècula orgànica en plena reacció. A les sorprenents imatges es pot apreciar el trencament i formació d’enllaços covalents. Llegim una bona i divulgativa referència a l’article al quadern de Cultura Científica de la Cátedra de Cultura Científica de la UPV/EHU i a Phys.org.

És ben bé que la ciència no deixarà mai de sorprendre’ns!

Referències i més info:

Etiquetat:
Posted in: Àtoms