Inauguració de l’exposició “Això que investigues, per a què serveix?”

Posted on 11/01/2011 per

0


ImageAvui he assistit a la inauguració de l’exposició “Això que investigues, per a què serveix?” al Centre Cívic de la Sagrada Família de Barcelona. Aquesta exposició és organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), i aplega pinzellades de 15 centres de recerca de Catalunya, entre ells el grup d’equacions diferencials i simulació del Departament d’Informàtica i Matemàtica Aplicada de la UdG, i de l’Institut de Química Computacional de la UdG.

Abans de presentar l’exposició, hi ha hagut una petita xerrada dels organitzadors i del cap de comunicació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, de Tarragona, el qual ha fet una repassada a les múltiples activitats que organitzen (el seu director és el mediàtic Eudald Carbonell, però que publica a les millors revistes científiques del món, i tenen activitat a Atapuerca i d’altres coneguts llocs on s’hi excava). Alguns elements destacats han estat que mantenen 5 blogs, separant la part divulgadora de la més professional, i en 3 llengües, i també que acullen cada estiu joves investigadors que es volen iniciar en la Paleontologia.

Més endavant, ja a l’exposició, hem pogut seguir cadascun dels 15 centre. El pòster del nostre Institut de Química Computacional (“Modelatge Molecular“) presenta una imatge d’una macromolècula, de l’edifici de Ciències que acull l’IQC, i d’una platja (donat que un dels temes que estudiem té relació amb la fotoquímica). L’aportació del nostre Institut és de les poques que fa referència a la química, i cal agrair l’ACCC que l’hagi triat i que la química teòrica i computacional hi ocupi un paper rellevant.

Aquesta exposició Això que investigues, per a què serveix?, té la voluntat de ser itinerant, i molt probablement podrà visitar-se a Girona passat l’estiu.

Image

A l’acte hi he tingut l’oportunitat de trobar-me amb diverses persones rellevants de l’àmbit de la comunicació científica, com la Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC, en Pere Estupinyà, blocaire del MIT, o en Claudi Mans, divulgador de la química. Amb tots hem aprofitat per parlar de noves idees i projectes, en particular en relació amb l’Any Internacional de la Química 2011.

ImageEn aquesta foto, el Director de l‘IQC, Lluís Blancafort, és al cantó del pòster de l’Institut de Química Computacional. Per cert, en Lluís afirma a la nota de premsa elaborada per l’ACCC que “Poques troballes en el món de la química computacional passen a ser conegudes fora de l’àmbit dels investigadors”.

Image

Posted in: Notícies