Matins de la Química 2011 a la UdG.

Posted on 20/01/2011 per

0


Durant tot el matí de dimecres 19 de gener un centenar d’estudiants de batxillerat de diversos centres de secundària de la província de Girona han visitat la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona en motiu de la 8a edició d’ Els Matins de la Química.

Durant el matí els futurs universitaris han participat en 5 tallers corresponents a les diferents branques de la química i una visita guiada pels laboratoris de docència i recerca, així com de la conferència inaugural de la jornada a càrrec de Miquel Duran, professor i investigador del Departament de Química de la UdG. Duran ens ha mostrat l’evolució de la recerca en química, fins a la que s’està portant a terme en rigorosa actualitat, a través d’un viatge al voltant del carboni. Des del ful·lerè (premi Nobel de Química 1996) al grafè (premi Nobel de Física 2010), passant pel nanotub de carboni i explicant totes les aplicacions (reals en l’actualitat i possibles en un futur indeterminat) de totes elles. Models moleculars i animacions ens han servit per visualitzar aquestes molècules.

Un dels tallers on els estudiants han pogut participar ha estat el d’alquímia, en el qual he estat de professor amb els companys de l’àrea de Química Inorgànica. Després de repassar una mica la (pre)història de la química -tot recordant els alquimistes (com el català Ramon Llull), la tan desitjada Pedra Filosofal i la recerca de la finalització de la Gran Obra,  la transmutació dels metalls vulgars en el noble or- hem jugat a fer d’alquimistes en primera persona. Amb la nostra pròpia “Pedra Filosofal” hem aconseguit transmutar monedes de cèntims d’Euro a plata i or. Si més no ho hem fet aparentment, ja que el procés químic que hem dut a terme, que hem estudiat posteriorment a la pràctica, consta d’una primera deposició de  zinc -en forma de fina pel·lícula- sobre la moneda recoberta de coure i una posterior reacció entre aquests 2 metalls sòlids a la flama per donar lloc a un aliatge daurat (el llautó). El resultat dels 2 passos del procediment el veiem representat a la fotografia següent:

Aquest 2011, Any Internacional de la Química, tornarem a realitzar Els Matins de la Química (activitat que forma part del projecte LaQuimica.Net) els propers 2 i 16 de febrer. Esperem que vagi tan bé com en aquesta primera jornada.