10a Foto Química de la Setmana

Posted on 06/03/2011 per

3


Era dilluns i vaig entrar al laboratori tot obrint la caixa de reactius que acabava de trobar, amb el nom del nostre grup de recerca, a consergeria. La setmana anterior havíem fet una comanda de 2 L de peròxid d’hidrogen al 50 %. Com si de l’experiment d’Schrödinger es tractés, cada cop que s’obre una caixa, es viu un moment màgic, misteriós, que mor amb l’observació del seu contingut. Aquest dilluns però, al fer el primer cop d’ull a les 2 ampolles que havien estat enterrades, falcades, per nuggets de poliestirè expandit, vaig tenir una gran sorpresa.

Una de les ampolles d’aigua oxigenada tenia l’etiqueta “de sempre”, amb els coneguts pictogrames, de color taronja, que tan ens criden l’atenció. Però l’altra ampolla tenia una etiqueta diferent, tota de color blanc. Aquesta etiqueta contenia els nous pictogrames de seguretat segons el Globally Harmonized System of Classification and Labeling of Chemicals (GHS).

Com a diferència principal amb els antics pictogrames CHIP, els taronges; els nous pictogrames tenen 3 nous símbols, GHS 04, GHS 07 i GHS 08 i en perdem un parell (Xn i Xi). La resta de pictogrames han patit una lleugera modificació i, tal i com és evident, tots presenten un nou color, de fons blanc amb rivet vermell.

La fotografia que vaig fer a les 2 ampolles d’ H2O2, que simbolitzen la transició entre els antics i els nous pictogrames de seguretat per a reactius químics, és la 10a Foto Química de la Setmana.

 

Aquí tenim tots els nous pictogrames de seguretat que, a partir d’ara ens anirem trobant:

Per a comprovar el tipus de perill, la categoria el codi i tot el que cal saber de cadascun dels nous pictogrames de seguretat, consulteu el següent pdf: