On hi ha pèl hi ha alegria

Posted on 21/04/2011 per

0


Desconec els motius però segurament que per una barreja de genètica i estrès, entre els 25 i els 30 anys va ser quan vaig perdre la major part del meu cabell. Als 25 anys el meu aspecte era el que es pot veure a la foto adjunta. Avui llueixo unes bones entrades i un bon aclariment de la part central de la cocorota com es pot veure a la foto del meu web.

L´autor de l´entrada amb 25 anys i una bona mata de cabell

Durant uns anys vaig intentar aturar la caiguda del cabell amb un producte anomenat minoxidil. Aquest és un poderós vasodilatador que estimula el creixement capil·lar incrementant el flux sanguini a les zones on s’aplica. La fórmula molecular és C9H15N5O1 i l’estructura molecular és la que es pot veure a les dues figures següents. Com una gran part dels fàrmacs conté un anell aromàtic a la seva estructura.

Fórmula 3D del minoxidil

Fórmula 2D del minoxidil

El monoxidil es pot adquirir directament a la farmàcia o en forma de preparats que fan múltiples laboratoris com ara Rogaine, Regeine, Ylox, Lacovin, Kresse, Minoxile, Tricoplus, Locemix i Neoxidil. Té uns efectes immediats i ràpidament es recupera cabell. El problema és que irrita la pell i no es pot utilitzar durant massa temps. Quan es deixa d’aplicar el seu efecte desapareix, de manera que no és ni de bon tros una solució definitiva. Tot i així il·lustres personatges com el mateix Homer Simpson han provat aquest producte, en el seu cas en forma de Dimoxinil tal com es pot veure al video següent (fixeu-vos al principi a l’ampolla de l’esquerra).

Sempre he pensat que si algú podia solucionar el problema de l’alopècia havia de ser la Química. Doncs bé aquest mes de febrer ha aparegut un article a la revista PLOS one que dóna esperances pels que ens agradaria recuperar el cabell perdut. Concretament els autors han treballat amb ratolins als que s’ha subministrat el factor d’alliberament de corticotropina (CRF) que és una de les substàncies que alliberem quan estem estressats. A conseqüència d’això al cap d’un temps els ratolins perden el pèl i tenen l’aspecte A de la Figura adjunta. Aquests mateixos ratolins tractats amb astressina-B (5 μg/ratolí), un antagonista dels receptors de CRF, recuperen el cabell al cap de tres dies (situació B) i llueixen una formosa caballera al cap de 4 setmanes (situació C).

Alguns dels ratolins tractats amb astressina-B

Com a conclusió, aquells que heu perdut el cabell, no perdeu l’esperança de recuperar-lo. Tard o d’hora la Química ens donarà aquesta alegria!

Posted in: Notícies, Salut