Divulgació Química; de Girona a Santander

Posted on 28/05/2011 per

0


El passat dijous 12 de maig vaig tenir el privilegi de poder presentar el nostre taller Reacciona…explota! a Santander. Des de fa anys el professor Julio Güémez hi organitza l’aula de Ciència. Enguany el tema estrella ha estat la química. He de reconèixer que em va sorprendre molt la invitació, ja que tot i que ens hem mogut molt, el reacciona no sortit mai de l’entorn geogràfic català. I vés per on ens conviden a Cantàbria. Precisament avui hem conegut la persona que li va parlar de nosaltres . Es tracta del Dr. Juli Peretó, de la Universitat de València, que és un bon seguidor dels nostres blocs. Des d’aquí, moltes gràcies; anar a Santander va ser una gran experiència, conèixer el professor Güémez i la seva creuada en favor de la divulgació científica, un motivador exemple. El tracte amb tothom de l’Aula de la Ciència de Cantàbria va ser en tot moment exquisit.

Vaig canviar una mica el tradicional taller que fem als instituts, ja que l’audiència podia ser heterogènia. El fil conductor, una història del pas de l’alquímia a la química, representat en Boyle i la seva publicació el segle XVII de el químic escèptic.
Un alquimista parlava dels quatre elements –aire, aigua, terra i foc- i de com la seva combinació podia transmutar la matèria. El seu objectiu: trobar la pedra filosofal. Va demostrar com els dracs treuen foc pels queixals i la veritable llegenda de la mòmia de Tutankamon.

No va trigar en aparèixer el químic per exemplificar dues de les contribucions a la societat: la participació en la Revolució Industrial -el ferrocarril- i en les expedicions a l’espai -va fer el llançament d’un coet-. Va parlar d’un dels camps en què s’està treballant actualment, la química verda, explicant què és un catalitzador i va presentar el darrer instrument desenvolupat al laboratori de catàlisi: el fermentador mecanoquàntic transversal.

La xuxe explosiva va posar el punt i final a una sessió a la qual van assistir més de vuitanta persones: alguns molt joves,d’altres amb els cabells blancs, famílies, algun estudiant, professors de secundària…en un marc magnífic que va ser el paranimf de la Universitat de Cantàbria, que es troba al centre de la ciutat de Santander, ben a prop de la zona de restauració.

Tot un encert per part del professor Güémez, que des de fa anys batalla per acostar la ciència a la societat.

Etiquetat:
Posted in: Congrés