33a Foto Química de la Setmana

Posted on 14/08/2011 per

1


Molts estem de vacances i, en aquests dies festius, si sortim a menjar a fora de casa, a la taula parada sempre hi trobem un parell d’estris carregats de química, gairebé inalterables d’un restaurant a l’altre. Es tracta de la setrillera, amb el típic setrill, vinagrera i saler i el porró.

Per tant, desitjant-vos unes molt bones vacances a tots plegats, analitzarem a grans trets, la química de sobretaula.

  • Per una banda tenim un porró de vi, el qual, entre moltes altres molècules, com l’aigua per exemple, conté etanol.
  • Pel que fa a la vinagrera, hi trobem àcid acètic.
  • Al setrill hi tenim triacilglicèrids.
  • I al saler, clorur de sodi.
Tal i com hem mencionat, aquestes només són algunes de les molècules més representatives que trobem en cadascun d’aquests recipients quotidians de sobretaula. Hem posat una estructura general pel triacilglicèrid (podem substituir els grups R dels tres àcids grassos esterificats al glicerol) i la molècula d’etanol l’hem dibuixat plana, tot i que no es disposa així a l’espai.
Etiquetat: ,