38a Foto Química de la Setmana

Posted on 18/09/2011 per

0


Sovint sentim a parlar de la química com a un conjunt de productes, compostos, procediments… “artificials”. Res més lluny de la realitat, la química és present a la natura i no tan sols això, sinó que podem expressar sense cap por que… tot és química! Tenim productes naturals i altres de sintètics, ara bé, amb independència del seu origen, aquests estan formats per àtoms, els quals estan formats per protons, neutrons i electrons, on els dos primers estan formats per quarks; i aquesta matèria pateix transformacions al combinar-se amb altres compostos… Repeteixo, tot és química!

Un exemple de química ben natural és qualsevol ésser viu. Ara mateix, el que jo tinc més a prop és una florida planta d’interior (d’interior a casa nosatra, evidentment que ella habita l’ “exterior” de zones tropicals). Una, aparentment, simple fulla d’aquesta planta és un complex sistema, com la més eficient maquinària d’una indústria.

A la Foto Química d’aquesta Setmana fem homenatge a la natural química dels vegetals, destacant una de les molècules més conegudes, continguda a la fulla d’aquests. Es tracta de la clorofil·la a, molècula que conté un anell de porfirina amb un àtom central de Mg (a diferència del grup hemo de la sang que en conté un de Fe).

Etiquetat: