Le Chatelier a l’aula de Secundària

Posted on 25/10/2011 per

0


Tal i com vàrem presentar al bloc en forma d’entrada, la setmana passada vàrem assistir a la VIII Jornada de Física i Química a l’IEC. Allà vaig conèixer el professor Ivern, del qual ara he desocbert el seu canal de Youtube, amb diversos videos fets a l’aula de Secundària. Entre ells vull destacar el següent, sobre l’equilibri

2 NO2 (g) <=> N2O4 (g)

Es tracta d’un experiment relativament senzill de fer a l’aula de Secundària i molt visual alhora de treballar el principi de Le Chatelier, dins el tema d’equilibri químic. S’aprecia perfectament el canvi de color del gas contingut en una xeringa (NO2:marronós i  N2O4: incolor) pel canvi de pressió i volum.

També resulta molt interessant realitzar l’experiment a pressió constant variant la temperatura, per tal de visualitzar també el desplaçament de la reacció cap a un o altre producte (a l’augmetar la temeratura, l’equilibri es desplaça cap a la formació de NO2). Aquesta segona pràctica la trobem al present web i al següent vídeo.

I, després d’aprofundir en un concepte químic i experimentar al laboratori, sempre és interessant acabar amb humor…

Etiquetat: