Hidrogen extraterrestre i la bonica Nebulosa de l’Hèlix

Posted on 20/01/2012 per

0


El telescopi VISTA de l’ European Southern Observatory (ESO), situat a l’Observatori Paranal, a Xile, ens ofereix una nova, més nítida i espectacular imatge de la bonica Nebulosa de l’Hèlix (NGC 7293), que els aficionats a l’observació també coneixem com a Nebulosa de l’ull de gat.

Aquesta nova imatge, publicada ahir al web de l’ESO, ha estat presa en llum infraroja i revela uns filaments d’hidrogen molecular i un fons ric d’estrelles i galàxies, que no apreciàvem al visible.

A la següent figura es pot apreciar bé la diferència, entre com la vèiem fins ara (Vis; dreta) i com la veiem ara (IR, esquerra).

El tracta d’una nebulosa planetària que es troba a la Constel·lació d’Aquari, a uns 700 anys llum de la Terra. La seva formació parteix de la mort d’una estrella, la qual acabarà essent una nana blanca (la podem veure al centre de la nebulosa).

Els filaments d’hidrogen, coneguts com a nusos cometaris, que ara podem apreciar, són d’una mida semblant al nostre Sistema Solar. I, perquè ens adonem del tot de l’escala que estem parlant, l’anell principal de la nebulosa té un diàmetre d’uns 2 anys llum.

Nusos cometaris a la Nebulosa de l'Hèlix. APOD del 13 d'abril de 2008

Heus aquí una pinzellada de química extraterrestre, de la mà de l’astrofísica més avançada.

Referències:

Imatges: http://www.eso.org i http://apod.nasa.gov/

Etiquetat:
Posted in: Espai