Aigua neta i pura: primer lloc per a la plata

Posted on 03/02/2011 per

0


L’aigua bruta és un problema existent a tot arreu, i el creixement de la població al món fa que cada cop sigui més urgent tenir disponiblitat abundant d’aigua neta. Recentment, fruit de l’elevada innovació que hi ha en aquest camp, s’han proposat dues noves maneres per obtenir aigua neta, totes dues relacionades amb un metall de transició: el ferro (Fe) i la plata (Ag).

aigua

Aigua neta i pura

En el cas del primer metall, un article a la revista The Economist descriu com una empresa a Florida proposa usar uns compostos de ferro en estat d’oxidació 6 (!), Fe(VI), anomenats ferrates. Aquests compostos són molts reactius, i per això s’intenten usar per degradar bacteris i d’altres microorganismes. El problema, fins ara, era que aquests compostos són tan reactius que també són inestables, i per això aquesta empresa vol crear-los “in situ” al lloc on se’ls necessiti, amb una màquina anomenada “Ferrator”.

Per una altra part, el grup del Dr. Cui de la Universitat de Stanford vol fer-ho d’una forma molt més simple. Per a això ha dissenyat un filtre que es pot ficar a una aixeta en qualsevol lloc, i que produeix aigua pura. En aquest filtre hi fan servir nanotubs i també una petita capa de plata, que conjuntament amb un petit corrent elèctric mata fins al 98% dels bacteris. El filtre no es degrada, així que només cal una petita placa solar que proporcioni una mica d’electricitat per tenir aigua pura. Aquest investigador ha publicat aquest avenç fa ben poc, en aquest estudi a la revista Nano Letters.

Per això, per tenir aigua neta i pura, els guanyadors són plata i ferro, no pas l’or (tot i que és també útil, com estava explicat fa uns dies en aquest mateix blog).

Etiquetat: , , ,
Posted in: Notícies