Química Industrial al Fòrum Industrial 2011, Politècnica UdG

Posted on 12/04/2011 per

0


Avui, a l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdG, ha tingut lloc la 12a edició del Fòrum Industrial.

Es tracta d’una jornada organitzada per estudiants de l’EPS per tal de crear un nexe entre empreses i estudiants.

Inauguració del Fòrum Induistrial per part de les autoritats a nivell d’escola politècnica, uiniversitat de Girona i de l’Ajuntament de Girona.

Fent una volta pels stands dels diferents grups de recerca de l’EPS (o vinculats) de la UdG hem trobat diversos exemples de recerca en químca industrial.

 

Precisament, el passat 14 de març vàrem parlar d’aquest grup de recerca amb motiu de l’entrevista que va ésser publicada a El Punt Diari.

  • Grup LEPAMAP (Laboratori d’Enginyeria Paperera i Materials Polímers), on hi treballen llicenciats en química i enginyers colze a colza. Es tracta d’un grup de recerca en enginyeria paperera, modificació de fibres naturals i en la indústria transformadora del plàstic.

D’aquest grup de recerca, concretament, m’ha interessat conèixer un nou material. Es tracta d’un biopolímer i està sintetitzat a partir de la mescla de material orgànic (estelles de fusta i més) i plàstic. Tal i com apreciem a la imatge, aquest material es pot emmotllar i fer-ne peces diverses com per exemple carcasses de maquinària o totxanes per a la construcció (he pogut tocar i sospesar la totxana; realment molt semblant a un material ceràmic).

Parlant amb un dels seus investigadors hem conegut la seva línia de recerca, la qual es basa en el tractament d’aigües per l’eliminació de metalls pesants, mitjançant l’adsorció sobre suports vegetals, com són el suro o el pinyol d’oliva.

Sovint veiem, els llicenciats en química, l’enginyeria química i els seus titulats com a persones dedicades únicament a la indústria. Avui hem vist que no és únicament així, sinó que existeix una recerca, una investigació, en enginyeria química. I aquests només són uns dels grups de recerca en química industrial del nostre país, podríem voltar per tota Catalunya, entrant a totes les universitats i altres institucions, per tal de conèixer moltes altres línies de recerca en enginyeria química.

L’enhorabona, estudiants de l’ EPS que heu impulsat el Fòrum i que per molts anys!