Aquesta tarda, a la Facultat de Ciències de la UdG ha tingut lloc la IV edició del Congrés de Docència en Química a Secundària i, posteriorment, la V edició del [nano] Reacciona!
Els professors de química a Secundària anaven arribant a la Facultat de Ciències de la UdG. A les 19 h començava el congrés.
El Congrés de Docència en Química a Secundària ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG i ha consistit en 3 ponències plenàries interessantíssimes, dutes a terme per professores de química a secundària.
Inici del congrés, Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG. D’esquerra a dreta; la ponent Sara Rafel (professora de química a l’INS Vilablareix), Victòria Salvadó, degana de la Facultat de Ciències de la UdG, Josep Duran, organització de l’acte, la ponent Mireia Güell (professora de química a l’INS Montsoriu, Arbúcies) i la ponent Marta Segura (professora de química de l’Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona).
- En primer lloc la professora Sara Rafel ens ha ofert Digitalització de l’ensenyament de la química. Aquesta ha estat una ponència basada en l’experiència de la professora a l’INS de Vilablareix.
D’aquesta primera ponència destaco la visió revolucionària d’una professora de química que ha decidit aplicar les eines de les TIC a l’aula. Aparcant la pissarra i el guix, Sara Rafel utilitza la pissarra digital (PDI) per tal de proposar treballs en grups cooperatius als estudiants, així com per desenvolupar experiments de forma virtual (per tant, segura) a l’aula o mostrar els mecanismes de reaccions químiques. La professora de Vilablareix també ens ha parlat de l’interessant ús de les xarxes socials, com el Facebook, a l’aula de química.
Aquí tenim la seva presentació en PowerPoint:
- En segon lloc la professora Mireia Güell (INS Montsoriu, Arbúcies) ens ha ofert Nous recursos i eines per a l’aprenentatge de la química a Secundària.
D’aquesta ponència voldria destacar el gran nombre de recursos interessants que la Mireia ha posat a la nostra disposició. Des d’eines per a la simulació i construcció de molècules, de les quals ens han cridat l’atenció les eines, de recent creació, que apliquen la Realitat Augmentada, fins a una llista d’interessants revistes electròniques del món de la divulgació, científica en general i química en particular. Tots ells els trobareu a la seva presentació en PowerPoint:
- Per acabar, la professora de l’Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona, Marta Segura, ens ha ofert La química de l’olor. Un recurs per l’aula de secundària.
D’aquesta darrera ponència m’agradaria destacar l’entusiasme amb el qual la professora Segura encomana la química, concretament amb l’activitat que ens ha presentat, mitjançant el sentit de l’olfacte. Mitjançant la química de les olors podem introduir el tema d’isomeria, per exemple, o podem portar a la pràctica tècniques de separació d’una forma més entretinguda, interessant i clara.
Aquí tenim la presentació de Marta Segura:
Després d’aquesta sessió a l’Aula Magna hem trobat un piscolabis al Hall de la Facultat de Ciències UdG. Tot picant ha tingut lloc la inauguració oficial de la V edició del [nano] Reacciona.
D’aquesta manera els 3 estudiants que han presentat un pòster resum del seu Treball de Recerca ens l’han pogut mostrar i respondre a les preguntes que els fèiem.
Sílvia Mena (participant al 3r Jove Campus de Recerca de la UdG, l’estiu passat), INS Roca Grossa de Lloret de Mar, amb el treball titulat La fàbrica sintètica a Nylstar. Origen i desenvolupament actual.
David Roura (participant al 3r Jove Campus de Recerca de la UdG, l’estiu passat), del Bell-lloc del Pla, amb el treball titulat L’amanitina: importància del plegament en oligopèptids.
David González, del Bell-lloc del Pla, amb el treball titulat La Ciclosporina.
Per acabar, tot i que la participació ha estat baixa (tant pel que fa a professorat al congrés com d’estudiants al [nano]Reacciona), l’alta qualitat de les ponències com dels Treballs de Recerca presentats fan que acabi fent un balanç molt positiu de la jornada d’avui. Un pas més per apropar la Universitat a la Secundària; lligam que trobo imprescindible per a un sistema d’ensenyament sòlid i coherent.
Sergi Paredes
14/04/2011
Hola Pep! Fantastic el post, i estic segur, pel que estic veient, que va ser un congres amb molt bon nivell, m’hagues agradat ser-hi, pero va ser impossible. He vist que has penjat la presentació en powerpoint de la Mirei Güell, però no veig les de Marta Segura o Sara Rafel. Estic molt interessat en poder consultar-les. Em podries facilitar alguna direcció o lloc web on estiguessin penjades?
Salutacions Pep, i enhorabona per treball que feu a la UdG, que es fantástic!!
Sergi
Pep Anton Vieta
14/04/2011
Ei Sergi!
Realment va estar molt i molt bé. Les ponències excel·lents.
Tens raó, vaig tenir un problema informàtic i no vaig poder penjar les 3 presentacions. Ara ja les tenim totes 3 adjuntades a l’entrada.
Gràcies pels ànims, Sergi i igualment!
Seguim treballant per a la divulgació de la química,
Pep Anton