“El petó de la mort”. Química sorprenent del Manganès descoberta a la UdG

Posted on 26/04/2011 per

0


M’assabento que un article del company Isaac Garcia, investigador predoctoral al grup de recerca QBIS, Departament de Química Universitat de Girona, acaba de rebre el qualificatiu de VIP (Very Important Paper).

Es tracta d’un article que ha estat publicat a la revista Angewandte Chemie, amb un elevat factor d’impacte (11.9 l’any 2009) i tracta al voltant d’un estudi del manganès.

Mentre Isaac Garcia feia recerca amb manganès, per a la seva tesi doctoral, en una reacció d’epoxidació va observar un color violeta intens que el va fer sospitat que es trobava davant d’una espècie de manganès en alt estat d’oxidació. Aquest element en alt estat d’oxidació, a diferència del ferro, no ha estat gaire estudiat.

El manganès, pel que fa a la biologia, és transcendent ja que a la natura és el causant de l’oxidació de l’aigua que té lloc en el clúster del fotosistema-2 responsable de la formació d’oxigen en les plantes, a partir de llum i aigua. Comprendre reaccions com aquesta, ens proporciona la possibilitat de reproduir-les al laboratori.

Aquesta línia de recerca els ha permès sintetitzar una proteïna model capaç d’estabilitzar el manganès en alt estat d’oxidació (IV), que reacciona oxidant substrats de manera mai observada.

D’aquesta manera podem afirmar que aquest descobriment ha estat a causa de la, tan comú en ciència, serendípia.

Isaac Garcia diu que disposa d’una hipòtesi. La troballa és interessant perquè és el primer model sintètic de manganès capaç d’abstreure hidrogen a través d’una associació abans de la pròpia reacció. “Es pot entendre aquesta associació com un petó mortal, perquè el manganès abraça el substrat abans d’atacar-lo”, afegeix Garcia.

L’enhorabona, Issac!


Etiquetat: , ,
Posted in: article