Déu i química

Posted on 27/04/2011 per

1


Sens dubte la química està per tot arreu. La trobem a la natura, la utilitzem per produir substancies que ens interessen, per obtenir energia,  i fins i la trobem dins de nosaltres mateixos.

Però per a què serveix saber química?

Aquesta és una de les preguntes que més sovint es pot sentir en una classe de química a l’ESO. Sempre es pot explicar que serveix per entendre el món en el que vivim i també per poder entendre una miqueta millor allò que som nosaltres, la raça humana. Per què les ciències, i la química en particular també és CULTURA, amb lletres grans, al mateix nivell que pot ser-ho Cervantes, Ramon Llull o Shakespeare.

Malauradament hi ha persones que utilitzen la química per el seu propi bé, per crear la il·lusió dels miracles i suposo que per aconseguir diners. Observeu el següent vídeo:

La reacció és realment fàcil de realitzar, i qualsevol persona que hagi entrat en un laboratori de química alguna vegada a la seva vida, és capaç de reconèixer. Es pot realitzar amb dues solucions, una àcida i una altre bàsica i un indicador anomenat Fenolftaleïna. Aquest indicador és capaç de transformar-se en dues espècies molt diferents segons si es troba en medi àcid o en medi bàsic. En medi àcid és totalment incolor, mentre que en medi bàsic, degut a la seva estructura aromàtica es torna de color rosa.

Si realment vol realitzar una reacció espectacular enter el vi i l’aigua jo li recomano a Dionny Baez que realitzi la següent reacció per transformar el vi en aigua. Jo la he realitzat a classe i molts dels alumnes es van creure que realment transformava el vi en aigua. La reacció es realitza dissolent 0,4 gr permanganat de potassi (KMnO4) en 100 ml d’àcid sulfúric (H2SO4) 2M i s’omple fins a 1 litre amb aigua destil•lada. El color del vi es pot regular lleugerament segons les quantitats de permanganat de potassi (color violeta) i óxid de manganès (IV) que hi hagi en la dissolució. En una altre copa afegirem unes petites gotes d’una dissolució saturada de tiosulfat sòdic (Na2S2O3) o metabisulfit sòdic (Na2S2O5). Al afegir un sobre l’atre es realitzarè una reacció red-ox obtenint el Mn2+ en la dissolució, que és totalment incolor. Aquest és l’efecte visual:

Fa dos anys vaig publicar aquesta reacció en el meu blog (Cluster-divulgación científica), i va contactar amb mi una associació cristiana anomenada Atlantic Group Lt. per denunciar aquest miracles realitzats per Dionny Baez. Jo em vaig oferir. Si entreu aquí trobareu l’entrada al blog i tota la conversa amb Sigifredo i aquesta societat cristiana.

Cal dir que jo sòc ateu, però respecto totes les creences, no obstant trobo vergonyòs aprofitar-se de la gent, enganyant-la amb aquest tipus de trucs fàcils. Si us plau, més educació en ciències.

Sergi