Fl i Lv; Comença el procés d’aprovació dels noms pel nous elements de la Taula Periòdica

Posted on 02/12/2011 per


En parlavem el passat juny de 2011, però ahir, 1 de desembre de 2011, a Brusel·les i durant la cerimònia de clausura de l’Any Internacional de la Química, el Professor Nicole J. Moreau -president de la IUPAC- va anunciar la proposta deficitiva i oficial dels noms dels propers elements que entraran a formar part de la nostra estimada Taula Periòdica.

Es tarcta dels elements superpesants 114 i 116, els quals encara tenen el seu nom temporal (Uuq; ununquadi pel 114 i Uuh; ununhexi pel 116).

Els elelments varen ésser descoberts (sintetitzats) l’anterior dècada gràcies a la col·laboració entre científics del Joint Institute for Nuclear Research in Dubna (Rússia) i el Lawrence Livermore National Laboratory, California (USA). Per aquest motiu, els noms definitius (a diferència dels que, el passat mes de juny, semblava que es proposarien, Flevori i Moscovi pel 116 -tots dos referents a Rússia-), proposats pels descobridors fan referència a aquesta col·laboració transcontinental. Tal i com llegim:

Flerovium (atomic symbol Fl) was chosen to honor Flerov Laboratory of Nuclear Reactions, where superheavy elements, including element 114, were synthesized. Georgiy N. Flerov (1913-1990) was a renowned physicist who discovered the spontaneous fission of uranium and was a pioneer in heavy-ion physics. He is the founder of the Joint Institute for Nuclear Research. In 1991, the laboratory was named after Flerov—Flerov Laboratory of Nuclear Reactions (FLNR).

Livermorium (atomic symbol Lv) was chosen to honor Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) and the city of Livermore, Calif. A group of researchers from the Laboratory, along with scientists at the Flerov Laboratory of Nuclear Reactions, participated in the work carried out in Dubna on the synthesis of superheavy elements, including element 116. (Lawrencium—Element 103—was already named for LLNL’s founder E.O. Lawrence.)

In 1989, Flerov and Ken Hulet (1926-2010) of LLNL established collaboration between scientists at LLNL and scientists at FLNR; one of the results of this long-standing collaboration was the synthesis of elements 114 and 116.

D’aquesta manera, la IUPAC inicia el procés d’acceptació dels noms i símbols proposats pels seus descobridors. Aviat haurem de reeditar les taules periòdiques.

These proposed names have now also been examined and approved by the Inorganic Chemistry Division (Division II) of IUPAC which clears the way for IUPAC to issue a Provisional Recommendations document. These Provisional Recommendations will be made available in the very near future for Public Comment for five months and will also be sent to expert referees. At the end of the Public Comment period, the Inorganic Chemistry Division will review the comments made and either revise the Recommendations or recommend approval by the IUPAC Council. After approval by the IUPAC Council or by the IUPAC Bureau which, in this case, has been delegated to do so, the Recommendations of the names and symbols will be published in the IUPAC Journal, Pure and Applied Chemistry.

IUPAC, 01 december 2011

Més info al vídeo del Prpfessor Poliakoff, editat per Periodic Videos:

Referències: