El gust de les tomates

Posted on 03/09/2012 per

3


No és difícil trobar un article periodístic queixant-se del gust de les tomates que es poden trobar als supermercats (nom científic: Solanum lycopersicum) en comparació amb les tomates d’abans. Aquest passat 24 d’agost en Rafael Nadal en va publicar un a La Vanguardia titulat les pitjors tomates del món. Encara que a l’article periodístic no se’n feia referència, la raó de la pèrdua de bon gust a les tomates actuals s’ha discutit en un article recent publicat a Science per investigadors americans, argentins, i espanyols (concretament de València i Màlaga).

Segons aquests investigadors la diferència es troba en un gen anomenat SIGLK2. En la major part de les tomates de supermercat, aquest gen té una mutació en forma d’una base extra d’ADN. En conseqüència la proteïna que codifica el gen SIGLK2 mutat és inactiva. Aquesta proteïna és essencial per activar la producció i distribució dels cloroplasts de les cèl·lules de la tomata. Aquests cloroplasts són els que capturen l’energia de la llum solar que s’utiliza per sintetitzar el sucre i els aromes de la planta. La mutació del SIGLK2 provoca doncs que la tomata sigui menys sabrosa. Té però un efecte positiu en la pigmentació (aquesta la dóna bàsicament el licopèveure molècula en 3D) que resulta ser més uniforme que la de les tomates que no tenen el gen mutat. En conseqüència tenen una millor presència i sovint el consumidor les prefereix a les tomates tradicionals. Caldria trobar una manera de millorar la presentació de les tomates tradicionals sense perdre el bon gust que tenen. Coneixent l’arrel del problema serà més fàcil trobar-hi solució.