Girona produeix articles excel·lents en Química, per sobre de la mitjana

Posted on 01/04/2011 per

0


Dos científics d’Alemanya i Holanda (Lutz Bornmann, Loet Leydesdorff) recentment han publicat un interessant estudi sobre les ciutats al mon que produeixen articles excel·lents en els àmbits de Química, Física i Psicologia. Usen les eines de Google Maps i Web of Science per obtenir també els articles al top 10% de tots els articles (criteri: nombre de citacions), i els reparteixen per les ciutats. Al final, per cada ciutat hi ha dos valors: (i) el nombre total dels articles d’una ciutat (TOT), (ii) el nombre total dels articles d’una ciutat dins el top 10% (TOP). Amb la hipòtesi nul·la, 10% de TOT haurien de ser dins el top 10% (els ESPerats), així que ESP = TOT / 10 (o millor dit ESP = TOT * 10 / 100; aquest perquè mirem al top 10%). Finalment, els autors van deduir, per cada ciutat, si s’hi produeixen més articles excel·lents del que estava esperat, o menys. Ho fan amb un index Z, que està obtingut per TOP – ESP / sqrt(ESP) (on sqrt significa arrel quadrada), van fer unes figures on posaven les ciutats amb cercles: verd per ciutats amb més articles excel·lents que esperat, vermell i taronja per ciutats amb menys.

Química verde a Girona

Química és verd a Girona

Com podeu veure a la figura 2 de l’article (també està disponible com a mapa interactiu), a Girona, l’indicador de Química és verd!

Això mateix va ésser comentat a les notícies del departament de Química.

Posted in: article, Notícies