Participació a les XV Jornades Curie d’Alacant

Posted on 01/06/2011 per

0


Divendres passat, 27 de maig, l’equip del Reacciona… Explota! (Josep Duran i jo mateix) vàrem viatjar fins a Alacant per participar a les XV Jornades Curie.

L’Associació per a l’Ensenyament de la Física i la Química – Curie (AEFiQ-Curie) organitza aquesta trobada anualment i enguany s’ha celebrat la 15a edició. Aquesta edició es presentava especial ja que, a més a més de tractar-se del 15è aniversari, coincidia amb el centenari de la concessió del Premi Nobel de Química a Marie Curie i, evidentment, amb l’AIQ2011.

Els seus organitzadors ens varen convidar a presentar el nostre projecte de divulgació química, fet que ens va fer molta il·lusió i, tot i el llarg viatge en tren que ens esperava, no vam dubtar en acceptar la invitació.

A l’estació d’Alacant amb el nostre bagul de reactius. 27/05/11, 16 h.

El congrés tenia lloc a El Campello, de manera que a l’estació d’Alacant vàrem haver d’agafar el taxi per arribar fins a aquesta bonica vila de la costa alacantina. La nostra presentació va tenir lloc el mateix vespre de divendres i vàrem presentar un viatge per la història de la química amb experiments de química recreativa (eina per a divulgar i difondre aquesta història d’una forma divertida, interessant i espectacular).

D’aquesta manera, vàrem fer un viatge des de l’alquímia a l’actual catàlisi passant per la revolució industrial i amb una sorpresa “radioactiva” dedicada a Marie Curie.

Josep Duran, preparació abans de començar la xerrada.

La reacció termita per simbolitzar la química de la Revolució Industrial.

Experiment de catàlisi (reacció de descomposició del peròxid d’hidrogen catalitzada pel iodur potàssic).

Vàrem acabar a l’exterior, amb el darrer experiment dedicat a Madame Curie.

El vespre de divendres, abans d’un fantàstic sopar (“picaeta”) a la mateixa Casa de la Cultura d’ El Campello, vàrem poder gaudir d’unes interessants i divertides xerrades.  A la primera, “Psicoquímica del enamoramiento”, vàrem aprendre les fases de l’enamorament, les seves causes químiques i neuronals, així com les molècules contingudes al cacau que fan que en determinades situacions notem la necessitat de menjar xocolata; entre d’altres temes. I a la segona xerrada, una divertidíssima entrevista al “rebesnét” de Marie Curie (el company era polonès però sang de Curie em sembla que no en tenia pas gaire 😉 ).

Dissabte la matí només vàrem poder assistir a la primera ponència de la jornada ja que a les 10 h el taxi ens esperava a la porta de la Casa de la Cultura d’El Campello per portar-nos a l’estació d’Alacant, on agafaríem el tren direcció Girona.

L’inici de la vida: la transició de la geoquímica a la bioquímica. Sota aquest títol, Juli Peretó (Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i Universitat de València) ens va oferir una interessant ponència sobre l’inici de la vida des del punt de vista de la química.

Juli Peretó ens va presentar un univers essencialment orgànic, amb el carboni sempre present en les molècules descobertes, des de les més senzilles fins a ful·lerens C60 i C70.

Peretó també ens va presentar l’apassionant troballa del meteorit Murchison (1969, prop de la localitat australiana de Murchison), un dels materials més analitzats de la història, al qual s’hi han trobat multitud de compostos de carboni d’origen extraterrestre. Entre aquestes molècules, destacà els aminoàcids, la quantitat i diversitat dels quals coincidia amb els experiments de descàrregues elèctriques sobre gasos, que Stanley Miller havia fet. També vàrem descobrir que, segons estudis recents, durant les descàrregues elèctriques als pirocúmuls producte d’una erupció volcànica també es formen aminoàcids.

Imatge del volcè Eyjafjallajokul (17/04/10). Font, http://www.boston.com/bigpicture/2010/04/more_from_eyjafjallajokull.html

Ens va saber greu no poder acabar de sentir la xerrada de Peretó (abans de que acabés ja teníem el taxi esperant-nos a fora per dur-nos a l’estació d’Alacant). Però, casualitats de la vida, ens vàrem trobar amb en Juli al tren! I vàrem poder compartir una bona estona conversant sobre química fins a la ciutat de València.

Per acabar vull donar les gràcies als organitzadors de la trobada per convidar-nos. La nostra estada va ser curta però la vam gaudir molt. Esperem que la resta de companys també aprenguessin alguna cosa de nosaltres.

Amb Daniel Climent, un dels organitzadors de les XV Jornades Curie.

Més informació al web http://lacurie.org/ on ara veig que han penjat les fotos de la jornada. Entre les quals em quedo amb un parell per al meu àlbum personal. Un molt bon record de les XV Jornades Curie.

Posted in: Congrés