A la pàgina de Muy interesante s’hi pot llegir una curiosa notícia on s’explica que els mosquits femella utilitzen el CO2 que desprenen els éssers vius per localitzar hostes a qui picar. Un estudi publicat a Nature identifica molècules oloroses que poden impedir el funcionament correcte d’aquest mecanisme de detecció del CO2 dels mosquits, actuant sobre els seus receptors de CO2.
Les molècules de l’estudi són de tres tipus: inhibidores, imitadores i bloquejadores. Les primeres inhibeixen els receptors de CO2 dels mosquits, com ara l’hexanol. Les segones, com la 2-butanona, imiten al diòxid de carboni i podrien fer-se servir com a esquer. Per últim, les bloquejadores, com la 2,3-butanodiona, “enceguen” als insectes al provocar una activació ultra perllongada de les neurones sensibles a aquest gas. Un estudi amb una clara presència de la química, el qual pot permetre reduir el contacte entre humans i mosquits, així com avançar en el camp dels repel·lents d’insectes.
Eduard
06/06/2011
A la zona de Donostia on estic hi ha força humitat i els mosquits no m’han deixat de dormir vàries nits… i els antimosquits convencionals (Killpaff) no han ajudat… així que faig fer recerca a internet i vaig construir una mena de trampa de mosquits casolana… Llevat en aigua amb sucre, perquè fermentés i alliberés CO2 i xampions per l’octenol que contenen. Aparentment els mosquits no només se senten atrets pel CO2, sinó també per aquest alcohol que es troba a varis bolets comestibles. Malauradament l’experiment va ser tot un fracàs, perquè tot i que els mosquits han minvat no sembla tenir res a veure amb la trampa, doncs no n’hi ha cap atrapat allà…
Aparentment els mosquits també hi ‘veuen’ i no només tenen els receptors olfatics, potser em tenen ben localizat i per això no funciona 🙂