Química i Jocs Olímpics 2012

Posted on 03/08/2012 per

6


La setmana passada van començar el Jocs Olímpics 2012 a la ciutat de Londres. Unes setmanes abans dos químics anglesos, David Fox i Anish Mistry de la Universitat de Warwick, varen sintetitzar la molècula que porta el nom d’olimpicè. Si us interessa la seva síntesi està descrita en aquesta pàgina web. Aquesta molècula és un hidrocarbur aromàtic policíclic de fórmula molecular C19H12 que té l’estructura que es mostra a la Figura 1. El seu nom científic és benzo[cd]pirè.

Figura 1. L’estructura molecular de l’olimpicè.

L’olimpicè es pot veure com un corononè (un anell de sis envoltat de sis anells de sis, Figura 2) al que li falten 2 anells. En un dels anells de l’olimpicè però hi ha un C sp3 amd dos àtoms d’H enganxats en comptes de tenir tots els C sp2. L’anell central del corononè no és aromàtic com tampoc ho és l’anell equivalent de l’olimpicè.

Figura 2. L’estructura molecular del corononè.

El corononè es pot considerar un fragment molt petits d’una fulla de grafè. Com el mateix grafè i altres hidrocarburs aromàtics policíclics, l’olimpicè és probable que tingui propietats òptiques i electròniques interessants. Tanmateix la imatge que en resulta de l’olimpicè un cop s’ha depositat sobre una superfície metàl·lica i s’analitza amb un microscopi de força atòmica és la que es pot veure a la Figura 3 i és la que va motivar als científics britànics a sintetitzar aquesta bonica molècula. Els cinc anells benzènics de la molècula recorden perfectament els cinc anells olímpics. A partir d’aquí caldrà estudiar les propietats físiques i químiques d’aquesta molècula per veure si ens depara alguna altra sorpresa.

Figura 3. Els cinc anells de l’olimpicè observats amb un microscopi de força atòmica.