Petites obres d’art fetes amb biomolècules

Posted on 20/08/2012 per

0


En un recent article a Nature, investigadors de l’Institut Wyss d’Enginyeria Bioinspirada de Harvard han agafat trossos d’ADN formats per 42 unitats d’acid nucleic per confeccionar petites obres d’art. L’ADN ha estat el material d’elecció per a la fabricació de formes i patrons a nanoescala a través d’autoacoblament. En el procés han utilitzat una nova tècnica que, amb l’ajuda d’estudis computacionals, permet la creació ràpida de prototips. Bàsicament construeixen un llenç molecular: un rectangle muntat a partir d’una sèrie de rajoles cada una composta d’una cadena d’ADN curta que es plega en un mosaic de 3 nanòmetres per 7 nanòmetres i s’adhereix a 4 fitxes veïnes. La forma desitjada, elaborada en el llenç, es produeix deixant d’omplir amb trossos de DNA les zones que no interessen. Per exemple, per crear un anell, la part central del llenç molecular no s’omple amb DNA.

Figura 1. a. Estructura monocatenària emprada. b. Llenç molecular. c-e. Disseny de les formes desitjades.

A la Figura 2 podem veure les imatges de les estructures aconseguides pels investigadors amb un microscopi de força atòmica (AFM) de 100 formes diferents, incloent les 26 lletres majúscules de l’alfabet llatí, 10 números aràbics, 23 signes de puntuació i altres símbols del teclat estàndard, 10 emoticons, 9 símbols astrològics, 6 caràcters xinesos i diverses formes complexes aconseguides mitjançant aquesta metodologia. Les figures tenen una alçada de 150 nm (1 nm = 1 millònessima part d’un milímetre). Es tracta d’un avenç fantàstic en el camp de la nanobiotecnologia, una àrea de la ciència que en aquests moments bull d’activitat i en la que l’aportació de la química és essencial.

Figura 2. Les formes dissenyades pels investigadors amb trossos de DNA.