Nobel de Química 2012 per a la recerca sobre receptors acoblats a proteïnes G

Posted on 16/10/2012 per

1


El proper 10 de desembre de 2012, el Premi Nobel de Química 2012 serà atorgat a Robert J. Lefkowitz (Duke University) i Brian K. Kobilka (Stanford Univeristypels estudis sobre receptors acoblats a les proteïnes G (GPCRs)”, tal i com va ser anunciat des de la Reial Acadèmia Sueca de Ciències, dimecres passat.

Hi ha qui titlla aquest Nobel com a més mèdic que químic dient que “enguany s’atorgaran 2 Nobels de Medicina”, però si ens ho mirem així podem dir que el Nodel de Física 2012 ha estat més aviat químic-físic (atorgat a Serge Haroche i David J. Wineland “pels seus innovadors mètodes experimentals que han permès la mesura i manipulació de sistemes quàntics individuals”).

El següent esquema, que trobem a la information for the public -publicada avui al web dels Nobel-, és molt entenedor i deixa clar el mecanisme pel qual la proteïna G és activada per la interacció d’una certa molècula activa (hormona a l’esquema) sobre el receptor transmembrana GPCR, com si d’un interruptor es tractés.

A la família d’aquests GPCR trobem receptors per a l’adrenalina, la dopamina, la serotonina, la llum, l’olor, el gust… La majoria dels processos fisiològics tenen lloc mitjançant els GPCRs. I cal destacar que al voltant del 50 % dels fàrmacs actuals actuen mitjançant la interacció amb aquests receptors. Per tant, el seu estudi porta a unes línies de recerca molt interessants pel que fa a la medicació dirigida i selectiva. Un estudi que ha merescut el Premi Nobel de Química 2012.

Com cada esdeveniment destacat al món de la química, el Professor Poliakoff, i aquest cop acompanyat per Barrie Kellam -també investigador a la University of Nottingham School of Chemistry- ens parla d’aquest Nobel de la millor forma possible… mitjançant un estricte però divulgatiu PeriodicVídeo.

Referències i més info:

Etiquetat: