Bioluminescència. Química lluminosa de les nits càlides d’estiu

Posted on 16/06/2011 per

0


En una nit càlida d’estiu és fàcil reconèixer petits punts de llum verdosa entre la vegetació. La font de llum són les cuques de llum i la metedologia emprada per aquests organismes, reaccions d’oxidació catalitzades. Es tracta de la bioluminescència.

Fotografies fetes a Girona una nit de juny de 2011.

Concretament, la llum emesa per l’abdomen del lampírid femení (far per als mascles), és producte de la reacció d’oxidació de la luciferina, catalitzada per la luciferasa.

Les luciferines són un grup de petites molècules (pigments que emeten llum) que es troben en els organismes que presenten bioluminescència. Entre ells, les cuques de llum (lampírids). I la reacció responsable de l’emisió de llum és l’oxidadció de la luciferina a oxiluciferina, catalitzada per l’enzim luciferasa; reacció que també produeix energia en forma de llum.

Luciferina.

Estructura cristal·lina de la luciferasa.